דיון בועדת הפנים של הכנסת בנושא הרס העתיקות בהר הבית והטיפול בערימות העפר שעדיין לא פונו ממנו

אבני אשלר בתחתית קיר הבר הבית

ביום שלישי השבוע (24/12/13), התקיים בועדת הפנים של הכנסת דיון מעניין בנושא הרס העתיקות בהר הבית. חברי הועד הציבורי למניעת הרס עתיקות בהר הבית ופרוייקט הסינון השתתפו בדיון.

בניגוד לדיונים הקודמים בנושא זה בכנסת הפעם זכינו לדיון ענייני (אולי בזכות ח"כ דוד צור ממלא מקום יו"ר הועדה). שמענו סקירה מעניינת מפיו של ארכיאולוג מרחב ירושלים של רשות העתיקות. לפיו מאז שנת 2009 לא ניתנים יותר היתרים לבצע עבודות חפירה עם כלים כבדים בהר הבית. מכאן משתמע שבשנתיים שלאחר החפירה של תעלת החשמל בשנת 2007, שנעשתה באמצעות טרקטור, התבצעו עבודות חפירה נוספות שנעשו בעזרת כלים כבדים. עם זאת, ולמרות טענת רשות העתיקות, גם בשנת 2012 נעשה נסיון לפנות עפר יחד עם גזם באמצעות כלים כבדים, אך לאחר מחאה תקשורתית כנגד העבודות הם נעצרו מייד. נשאלת גם השאלה האם המדיניות של מדינת ישראל אכן השתנתה מאז שנת 2009 או שפשוט לוואקף לא היה צורך ממשי לבצע עבודות חפירה באמצעות כלים כבדים בארבעת השנים האחרונות. אם אכן מדובר בשינוי מדיניות האם זה קשור לראש הממשלה שנבחר בשנת 2009?

ארכיאולוג מחוז ירושלים ומפקד המשטרה של מרחב העיר העתיקה, ניצב משנה אבי ביטון, נשאלו האם במקרה שיעלה צורך לבצע חפירה נוספת בהר הבית בתוואי חדש (לא במקום שכבר קיימות תשתיות) האם ימליצו לועדת השרים למקומות הקדושים להתנות את קיום העבודות בחפירת הצלה מקדימה, כנהוג בכל אתר ארכיאולוגי אחר. תשובתו של קצין המשטרה היתה שהם כלל לא מאשרים עבודות מסוג זה. ארכיאולוג מרחב ירושלים התחמק מלענות על השאלה. מכל מקום, נקווה שהמדינה תמשיך לדבוק במדיניות של מניעת שימוש בכלים כבדים בחפירות בהר הבית.

הועדה דנה רבות בעניין קורות העצים שעדיין שוכבות סמוך לשער הרחמים וחשופות לפגעי רטיבות ולחות. מסתבר שרשות העתיקות המליצה להוציא אותם מהר הבית או להעבירם לחלל סגור, אך המשטרה בחרה להסתפק בכיסוי הקורות באמצעות ברזנט. הועדה בחרה לשלוח פניה לראש הממשלה וועדת השרים ובו דרישה להוציא את קורות העצים מהר הבית.

נושא נוסף שנדון היה ערימות העפר במזרח ההר שלא ניתן לפנותם מאז שנת 2004 עקב פסיקה של בג"ץ. על פי הפסיקה על המדינה ליידע את הועד הציבורי למניעת הרס העתיקות בהר הבית 30 יום קודם לפינוי הערימות, וזאת על מנת שהועד יוכל לבחון את תכנית הפינוי ולהגיש את התנגדותו במידת הצורך. פרוייקט הסינון הביע נכונות לקלוט את העפר ולסנן אותו, ועקב כך בשנים האחרונות התקיימו מספר פגישות בנושא זה בין הועד הציבורי לרשות העתיקות והמשטרה, אך עקב דרישתם של חלק מחברי הועד לקיים סינון מלא של העפר כבר בהר הבית, לא היתה הסכמה בין הצדדים. ועדת הפנים החליטה לאתגר את החלטת הבג"ץ מ-2004 ולהוציא את העפר מהר הבית באופן מבוקר. הועדה גם החליטה לקיים סיור בהר הבית.

לחץ כאן כדי לצפות בדיון בארכיון שידורי ערוץ הכנסת  (יש לבצע חיפוש של הדיונים של ועדת הפנים מיום ה-24/12/13).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה