,

תגובה לדו"ח מבקר המדינה בנוגע להפעלת מפעל הסינון בעמק צורים

אתמול התפרסם דו"ח מבקר המדינה שעסק בנושא הפעלת אתרי התיירות בגן לאומי סובב חומות ירושלים. הדו"ח מבקר את רשות הטבע והגנים על כך שמסרה את "מיזם סינון העפר מהר הבית" לידי עמותת אלע"ד ללא מכרז.

קראתי את הדו"ח בעיון ואת תגובתי אפשר לתמצת לשלשה מילים: אלו דברי הבל!

צר לי מאד על הדברים. לא על כך שהדו"ח מבקר את תקינות פרויקט הסינון העמק צורים, אלא שזו רמתו המקצועית של משרד מבקר המדינה של מדינת ישראל!

חבל שאנשי מבקר המדינה כלל לא טרחו ליצור עמנו קשר ולקבל את תגובתנו לדברים, ולכן התוצאה היא דו"ח אומלל שמנותק מהעובדות, מהמציאות בשטח ואף מידיעת החוק. קשה לי להשתחרר מהתחושה שלכותבי הדו"ח היו אג'נדות פוליטיות ולכן לא נעשתה בדיקה אמיתית של הנושא.

חפירה ארכיאולוגית אינה זקוקה למכרז, אף אם היא מתקיימת בגן לאומי. האמת היא שלא רשות הטבע והגנים אישרה לעמותת אלע"ד לתפעל את עבודת הסינון של העפר מהר הבית אלא אנחנו, בעלי רשיון החפירה בחסות המכון לארכיאולוגיה של אוניבריסטת בר-אילן, קיבלנו את הצעתה הנדיבה של עמותת אלע"ד לתפעל את אתר הסינון שכבר פעל במשך כמעט שנה, ברשיון מרשות העתיקות, והיתר מרשות הטבע והגנים.  אני מדגיש שמחקר הממצאים, הטיפול בהם, הפרסום המדעי, הדיווח לרשות העתיקות וכד' אינם מופעלים על ידי עמותת אלע"ד, והמימון שלהם נעשה בעיקר באמצעות הקרן לקידום הארכיאולוגיה בישראל (כאמור מרבית המימון טרם הושג).

כמו כן, המבקר כלל אינו מבין את היחס, התפקיד והאחריות של רשות העתיקות על החפירות המתקיימות בחסות המכונים לארכיאולוגיה. אין זו מחובתה של רשות העתיקות לפקח באופן שוטף או צמוד על חפירות ארכיאולוגיות הנערכות בחסות המכונים לארכיאולוגיה.

הביקורת האמיתית היתה צריכה להיות כלפי משטרת ישראל ועיריית ירושלים שאפשרו לנהגי המשאיות של הוואקף המוסלמי לשפוך את עפר בתחום הגן הלאומי ללא היתר, אך לאחר שהדבר כבר נעשה אין מנוס מלבצע את הסינון קרוב ככל האפשר למקום השפך הבלתי חוקי.

 

צחי דבירה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה