עדכון על הנעשה בכותל המזרחי

חלק מפורק של הכותל המזרחי של הר הבית

הקטע בכותל המזרחי שממנו הוסרו האבנים

אתמול הלכנו לבדוק את פשר החלל שנוצר באבני הכותל המזרחי, וגילינו אזור בקוטר של כ-2 עד 3 מ' שבו חסרים אבנים ונותרה רק תשתית הטיח והמילואים שהיו מאחורי האבנים. למקום הגיעו גם פקחי רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. נראה שמדובר בפירוק מכוון במסגרת עבודות השיקום של הכותל המזרחי.
בשנים האחרונות מתבצעות עבודות שיקום בכותל הדרומי והמזרחי של הר הבית בעקבות בליטות וסדקים שנוצרו בהם. העבודות שחלו בהר הבית משנת 1996 שינו באופן ניכר את מאזן הלחצים על כתלי המתחם, והדבר ערער את יציבותם. מדובר בעיקר בנדבכים העליונים שנבנו לאחר התקופה ההרודיאנית.
בפשרה שהושגה בין מדינת ישראל לוואקף סוכם שעבודות השיקום יעשו על ידי משלחות מירדן וממצרים.
הבעיה היא שהעבודות נעשות שלא על פי סטנדרטים מקובלים של שימור ופיקוח ארכיאולוגי. בקטעים שהוחלפו נעשה שימוש באבנים מודרניות, דבר אשר יוצר כיעור רב. בנוסף לכך, העבודות נעשו בלא ליווי ארכיאולוגי אשר מתבקש כאשר מפרקים קיר קדום, בייחוד כשאין ודאות לגבי תיארוכו. על ידי בדיקה של הממצא הארכיאולוגי היושב בין האבנים ומאחוריהם ניתן ללמוד רבות על זמן בנייתו של הקיר והשיטות הטכנולוגיות שבאמצעותם נבנה. לכן ראוי יהיה שאת המשך העבודות ילוו ארכיאולוגים ומומחי שימור מטעם רשות העתיקות.

חלק ממפולת האבנים ובוכה אבן שזמן מהתקופה הקדם-הרודיאנית

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה