הוועד למניעת הרס עתיקות עתר לבג"ץ

 

 

מאת נדב שרגאי

הוועד למניעת הרס עתיקות בהר הבית, שבו חברים ראש עיריית ירושלים לשעבר טדי קולק, סופרים, ארכיאולוגים ואנשי רוח, עתר אתמול לבג"ץ נגד המדינה בתביעה להחזיר את הפיקוח של רשות העתיקות להר. הוועד מבקש מבג"ץ להורות על הפסקה מיידית של כל עבודות הבנייה, השיפוץ, החפירה וההריסה המתבצעות בהר על ידי הוואקף והתנועה האיסלאמית הישראלית, וכן לאסור על הכנסת כלי רכב, ציוד מכני כבד, כלי עבודה כלשהם וחומרי בנייה להר.

כמו כן מבקש הוועד לאסור הוצאה של עתיקות, שרידים וממצאים ארכיאולוגיים, עפר ושפכים כלשהם, עד שיתאפשר פיקוח מלא של רשות העתיקות במקום. דרישות נוספות של הוועד: פרסום כל הדו"חות ומכתבי ההתראה של רשות העתיקות לממשלה וליועץ המשפטי לממשלה בעניין הפגיעה בעתיקות בהר הבית; ופתיחת ההר - בכל חלקיו פרט למסגדים עצמם - לסיקור אמצעי התקשורת.

על העתירה חתומים: טדי קולק, הסופרים ס. יזהר ועמוס עוז, הפרופ' אבי רביצקי, הפרופסורים לארכיאולוגיה משה כוכבי, עמיחי מזר, אהוד נצר, עמוס קלונר והד"ר אילת מזר, האלופים (מיל') צבי זמיר, יצחק חופי ושלמה להט, הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון, הד"ר מאיר פעיל, מיכאל גל, עו"ד ד"ר שמואל ברקוביץ, ישראל כספי והד"ר אורית צור. הם מסבירים כי במוקד העתירה עומדת "פגיעה חמורה ומתמשכת ביותר בעתיקות הר הבית, המקום הקדוש ביותר לעם היהודי, ואתר עתיקות בעל משמעות אוניוורסלית ראשונה במעלה לשלוש הדתות המונותאיסטיות".

"מעשים אלה", כותבים העותרים, "הם בגדר עבירות חמורות שרשויות השלטון בחרו ביודעין להתעלם מהן, ואף ראו לנכון להתכחש לעובדות, כדי שלא ייאלצו להודות שהן מוכנות לעשות פלסתר את חוקי המדינה". הם חולקים על גישת השלטונות, הנתלים "כביכול ב'סכנה הביטחונית' שבאכיפת חוקי ישראל ופיקוח רשות העתיקות על פעולות הוואקף בהר". לדבריהם, מדובר ב"תצהירים סטנדרטיים של מפקד מחוז משטרת ירושלים בדבר חזיונות אפוקליפטיים של שפיכות דמים, המצורפים כמצוות אנשים מלומדה לכל תשובה של השלטונות לעתירות לגבי מחדליהן בהר הבית".

לעתירה מצורפים תצהירים נגדיים שעליהם חתומים השר לביטחון פנים לשעבר, אביגדור קהלני, יועץ ראש הממשלה לענייני טרור לשעבר, האלוף (מיל') מאיר דגן, וראש אגף בשב"כ לשעבר, יעקב יניב. לדבריהם, "הוכח בעבר שעמידה תקיפה על 'קווים אדומים' מונעת השתוללות חסרת רסן, ואילו שתיקה מול הפרות מזמינה את הישנותן והחרפתן עוד ועוד...". בתצהירים שנתנו השלושה נאמר שהמשטרה מסוגלת למנוע את העבודות הבלתי חוקיות של הוואקף, ולסגור את שערי ההר ללא סכנה של מהומות דמים.

העובדות בעתירה מבוססות, נכתב, "הן על ביקורים בהר הבית, הן על שיחות מקיפות עם נושאי משרות בכירות במערכות השונות המטפלות בנושא ההר, שסיפרו בכאב את האמת, תוך שהם מבקשים שלא לחשוף את זהותם, והן על חוות דעת מפורטת של ארבעה ארכיאולוגים, חברי הוועד, מומחים וידועים".

כך, למשל, מובאת עדות ראייה מפי ערבי תושב ירושלים, לפיה "מתבצעות בחשאי עבודות בלתי חוקיות בחללים ובבורות מים עתיקים שמתחת להר, ללא ידיעת השלטונות וללא אישורם. זאת, לטענתו, במסגרת תוכנית סודית של הוואקף והתנועה האיסלאמית ליצור עובדות בשטח שלא יהיה ניתן לשנותן, ושמשמעותן הרס מוחלט של עתיקות, תוך יצירת יחידה תת קרקעית שתחבר את מסגד אורוות שלמה עם מסגד אל-אקצה, ששניהם נבנו מתחת לרחבת הר הבית".

"על פי מידע מהימן שקיבל הוועד מגורמי הביטחון הבכירים ביותר", נכתב בעתירה, "פועל הוואקף באופן שיטתי על בסיס תוכנית כוללת ומרחיקת לכת, שמטרתה לרצף ולבנות בשטחי הר הבית מסגדים נוספים, בכל מקום אפשרי, ולהפוך את המתחם כולו למקום קדוש מוסלמי בלעדי, ובכך למנוע כל דריסת רגל אפשרית מיהודים בתחומו".

העותרים מפרטים את הפגיעות שנגרמו, לדבריהם, בשנים האחרונות בהר שלרובן כבר ניתן ביטוי . בין השאר, הם מספרים על מאות מתנדבים מהתנועה האיסלאמית המגויסים לעבודה בהר, בעיקר בימי שישי ובשבתות וכן על אירוע מ-15.1.2001, במהלכו נכנס למתחם רכב פרטי, שהגיע עד פתח מסגד אורוות שלמה. על הרכב, לדבריהם, הועמסו קרטונים סגורים שהוצאו מהמסגד. לפי העתירה, "קיים חשש גדול שבהזדמנות זו הוצאו עתיקות וכלים נדירים שנמצאו בעבודות החפירה המתבצעות בחללים התת קרקעיים בין מעבר חולדה המזרחי למעבר חולדה המערבי".

העותרים גם מצטטים, לטענתם, את הדברים שאמר לאחד מחברי הוועד, הד"ר עמי גלוסקא, יו"ר ועדת הבדיקה שמינתה ממשלת ברק בעניין המתרחש בהר. גלוסקא, לדבריהם, אמר לאחר ביקורו בהר ב-28.2.2001 ש"עבודות הוואקף המוסלמי גרמו נזק חמור ביותר לעתיקות בהר הבית, באזור שבין הפתח החדש למסגד אורוות שלמה לחומה המזרחית". לעתירה הוספו גם ציטוטים מתצהיר שהגיש לבג"ץ סנ"צ ניסו שחם, לשעבר מפקד יחידת המקומות הקדושים, במסגרת עתירת נאמני הר הבית נגד המדינה בנושא. בציטוטים נאמר שלעבודות המבוצעות בתפר שבין שערי הכניסה לאורוות שלמה לחומת ההר המזרחית, "משמעות ארכיאולוגית, ורשות העתיקות חוזרת ומציינת כי דעתה אינה נוחה מהיעדר הפיקוח על ידה ומן הפגיעה בעתיקות".

העותרים מתרשמים "כי לאורך השנה האחרונה, למשטרה יש מגמה שיטתית להמעיט בחשיבות העבודות המתבצעות בהר ולהפחית מחומרתן". הם מצטטים את אמיר דרורי, לשעבר מנהל רשות העתיקות, שאמר כי פקחי הרשות יכולים רק לבכות בהר הבית, ובפועל הם משוללי כל סמכות ויכולת לפעול במקום.

 

קהלני: חסימת ההר לכלים כבדים לא הביאה למהומות השר לביטחון פנים לשעבר, אביגדור קהלני, והאלוף (מיל') מאיר דגן, ששימש כראש המטה למלחמה בטרור, הגישו אתמול תצהירים לבג"ץ שבהם הביעו תמיכה בטענות הוועד למניעת הרס עתיקות בהר. קהלני כותב שבמהלך כהונתו סגרה המשטרה לא פעם את שערי הר הבית וחסמה כניסת כלים כבדים וחומרי בנייה, ולדבריו, "הדבר לא הביא למהומות". בנוסף, הוא סיפר כי בתקופתו מנעה המשטרה הקמת סככה בשער המוגרבים ללא תיאום עם ישראל, וכן מנעה מהמופתי לעלות למשרדים בהר הבית ולהיכנס אליהם.

בהמשך סיפר קהלני שלא פעם בתקופתו הזהירה המשטרה מפני שפיכות דמים ומהומות, שלא התרחשו. הוא הביא שורת דוגמאות שבהן הוא כשר נהג בניגוד לחוות הדעת של אנשי המשטרה: הבנייה היהודית בראס אל עמוד, בהר חומה, וההתיישבות של יהודים בבתים ברובע המוסלמי ובעיר העתיקה. "כל התחזיות השחורות האלה לא התממשו", כתב.

"הבהרתי למשטרה שתפקידה לשמור על החוק והסדר... המשטרה לא יכולה לנסות ולהימנע מלפעול על פי חובתה, על ידי ניסיון להלך אימים על מקבלי החלטות ולצייר תסריטים ותחזיות שעלולים להתרחש... גם לגבי הר הבית טענה המשטרה בתקופתי שהוראותיי יביאו להסלמה, וגם שם הבהרתי למשטרה שתפקידה לאכוף את החוק".

דגן כתב שניתן לטפל בקבוצות הקיצוניות האיסלאמיות הפועלות בהר, שרוב אנשיהן אזרחי ישראל, בדרך של העמדה לדין או הוצאת צווי הרחקה. לדבריו, העבודות בשנים האחרונות - הקמת שני המסגדים, הבור הענק וריצוף בהיקף של אלפי מ"ר - אינן קשורות לטיפול ואחזקה. "מדובר בהשתלטות פוליטית על ההר באמצעות יצירת מקומות תפילה חדשים בו", כתב דגן. "הרציונל הוא קביעת עובדות בהר שיחזקו את עמדות הפלשתינאים בוויכוח הפוליטי". ברמה המעשית, ציין דגן, אין בעיה בפיקוח, גם לא של רשות העתיקות.

 

 

© פורסם ב"הארץ" בתאריך 09/03/2001