אזור החפירות בהר הבית, אתמול עדי ראייה סיפרו על שרידי רצפה מבוקעת ועפר תצלום: משטרה

 

ירושלים / גרסאות שונות על מהות העבודות המתבצעות בהר הבית יש חפירות בהר, השאלה מה חופרים ולמה

 

מאת נדב שרגאי

מה קורה מתחת להר הבית? עדות ראייה שהגיעה ל"הארץ" מלמדת כי המנהרה, שהוואקף החל לכאורה לחפור או לנקות בשבועות האחרונים, בין אזור אל-אקצה הקדומה, לבין אורוות שלמה הנמצאות מזרחה משם, יוצאת מפיר המכוסה בסורג, שקבוע ברצפת חדר פנימי המתחבר לאל-אקצה הקדומה. צדו האחד של הפיר שעליו מכסה הסורג, הוא הגב הפנימי של הכותל הדרומי של הר הבית. צדו האחר של הפיר, המערבי, הניצב לכותל הדרומי, הוא הגב של מעבר השער הכפול (מעבר עתיק שדרכו עלו להר הבית עולי רגל בתקופה ההרודיאנית).

מי שהביט מבעד לסורג כלפי מטה לפני כשבוע וחצי, גילה שרידי רצפה מבוקעת ועפר. לאורך הפיר שעומקו כ-5-4 מטרים (בחלקו העליון) ממוקמת קופסת חשמל, שממנה יוצא כבל אורה, המספק חשמל לנורות הנמשכות מזרחה, לכיוון אורוות שלמה.

עדות ראייה נוספת שפורסמה אתמול היא של כתב קול ישראל, דני זקן, שביקר בהר הבית בסוף השבוע שעבר. "ראיתי את המנהרה ואת הנורות התלויות בה", אמר זקן. הוא תיאר אלכסון היורד מזרחה לכיוון אורוות שלמה, שהופך למנהרה אופקית. לדבריו, במקום אכן בוצעו עבודות חפירה.

בימים האחרונים, כנראה בעקבות הפרסומים בכלי התקשורת, הופסקו העבודות הן באזור אל-אקצה והן באזור "הרמה", הוא השטח שעליו ניצבת כיפת הסלע. באזור "הרמה" הונח צינור מים והוסר הריצוף העתיק באמצעות טרקטורים וחפירה לעומק של כחצי מטר. התעלה שנחפרה ב"רמה" - כבר נסגרה.

המשטרה הכחישה אתמול שנחפרת מנהרה בין אל-אקצה הקדומה לאורוות שלמה. בהודעתה נאמר כי "במשרד לביטחון פנים ובמשטרת ישראל דוחים על הסף את הטענות שהועלו בימים האחרונים בנושא החפירות בהר הבית. בהר", אומרת ההודעה, "לא נעשית חפירה של מנהרה כלשהי ממסגד אל-אקצה הקדום אל אורוות שלמה ולא מוצא משם כל עפר במשאית או בדרך אחרת. החפירה היחידה המתבצעת בהר היא בין שני המסגדים - אל-אקצה וכיפת הסלע - בעומק של 40 ס"מ ולאורך של 20 מטרים". דובר משטרת ירושלים שמואל בן-רובי, שביקר אתמול באזור אל-אקצה הקדומה, אמר אף הוא הוא שאין כל חפירה של מנהרה שם.

גם ארכיאולוג מחוז ירושלים, גון זליגמן, אמר שלרשות לא ידוע על כל מנהרה, אולם הוא הודה שכבר כמה חודשים אין מאפשרים לאנשי הרשות לבקר בהר, וכי את המידע שברשותו הוא שואב מהמשטרה.

המשטרה גם הפיצה תמונות שצילמה אתמול בבוקר באזור "הרמה", שלדבריה מזימים את הטענות שהועלו. בתמונות נראים שרידי חפירת התעלה שנכרתה לצורך הנחת צינור המים וטרקטורים החונים באזור הרמה, ששימשו כנראה לעקירת המרצפות, לצורך הנחת הצנרת.

בתגובה על הודעת המשטרה, האשים הוועד למניעת הרס עתיקות בהר הבית את המשטרה, כי היא משקרת ביודעין ומטעה את שירות העתיקות ואת הציבור. ישראל כספי, מראשי הוועד, אמר כי בידי הוועד ממצאים חד משמעיים באשר לחפירות החדשות שמבצע הוואקף, וכי הדיבורים ברשות העתיקות על אדמת גן שהוצאה מהמקום או פסולת ישנה הם גיבוב של שטויות. הארכיאולוגית ד"ר איילת מזר, אף היא מאנשי הוועד, אמרה כי בידי הוועד הוכחות חותכות שאכן החלו לחפור מנהרה באזור אל-אקצה הקדומה, וכי הדבר הפשוט ביותר יהיה לפתוח את ההר בפני עיתונאים ובפני פיקוח של רשות העתיקות, מה שלא נעשה עד כה. המשטרה, טענה מזר, אינה מיומנת בהתבוננות ארכיאולוגית מקצועית, ולכן לא מצאה את המנהרה. היא הוסיפה שבשבועות האחרונים הוצאו מהר הבית 1500 טון עפר במשאיות, ובהם ממצאים ארכיאולוגיים רבים, וכי מאז החלה "החפירה הפרועה בהר" לפני כשנה הוצאו כ-15,000 טון עפר.

המועצה הציבורית של רשות העתיקות התיחסה, בישיבתה אתמול, לחפירות בהר-הבית ופירסמה הודעה כי "בתוקף תפקידה, על-פי חוק רשות העתיקות ומתוך דאגה לגורל העתיקות בהר-הבית, החליטה מועצת רשות העתיקות לקרוא לממשלת ישראל למנוע כל פגיעה בעתיקות האמורות, ולאפשר לאנשי רשות העתיקות לקיים פיקוח ארכיאולוגי יעיל ורצוף במתחם זה".

גם אנשי הוואקף התייחסו לפרסומים על עבודות בהר הבית. מנהל הוואקף, עדנאן חוסייני, אמר כי כל העדויות שהתפרסמו שקריות ומאחוריהן עומדים שיקולי בחירות. הוואקף, אומר חוסייני, אינו זקוק לכל רישיון כדי לבצע עבודות בהר, לא מברק ולא מאיש, כפי שלא היה זקוק לרישיון מאז 1967. בראיון לרדיו פלשתין אמר חוסייני: "איננו משנים שום אתר ואיננו עוסקים בחפירות עמוקות. ייתכן שכבר היו קיימות חפירות", אמר חוסייני, והוסיף כי באזור ההר בוצעו עבודות ריצוף נרחבות. חוסייני הגן על ברק ואמר כי מדובר בהתגרות של פוליטיקאים בראש הממשלה, על מנת לקנטר אותו ערב הבחירות.

חיים גורי, מהסופרים שחתמו על המכתב החריף לראש הממשלה בסוף השבוע, וביקשו ממנו לעצור כל עבודה המתבצעת בהר, אמר כי הגיע הזמן שהציבור בארץ יידע את האמת על הנעשה בהר, וקרא לפתוח אותו לביקורת סדירה של ארכיאולוגים ועיתונאים. גורי אמר כי פעילות הוועד אינה פוליטית ומטרתו היחידה היא הצלת שרידי מורשת הדתות ושכיות החמדה החבויות בהר. "יש לפתח דיאלוג תרבותי בין שני העמים, כצעד אמיתי ובונה לשלום", אמר גורי, "לא ייתכן ששני עמים יתייחסו בחוסר כבוד למורשת התרבותית של האחר. כאשר אנו צריכים להיות נדיבים", ציין גורי, "אנחנו נבזים, וכאשר אנו צריכים להיות קשוחים, אנו סמרטוטים".

 

עמוס עוז: מתנגד לעבודות בהר

הסופר עמוס עוז הודיע אתמול שהוא מצרף את חתימתו למכתב הקשה ששיגרו סופרים ואנשי רוח לברק, בתביעה להפסיק את העבודות בהר הבית. במכתב, המתאר הרס נרחב של עתיקות בהר, נתבע ראש הממשלה ברק בין היתר לסגור מיידית את שערי הר הבית בפני כלים כבדים ומשאיות ולהשיב את הפיקוח הארכיאולוגי על האתר.

גם מועצת רשות העתיקות קראה לממשלה "למנוע פגיעות נוספות בעתיקות בהר הבית ולאפשר לרשות לפקח במקום באופן רצוף ויעיל".

הרב הראשי ישראל מאיר לאו פנה לראש הממשלה ברק וביקש ממנו לסגור מיידית את שער האריות לתנועת משאיות. "מסירת מפתחות הר הבית בידי הוואקף מוכחת", לדברי הרב, "כשגיאה לדורות, וקריאתו של מוטה גור, 'הר הבית בידינו', מתבררת כמליצה".

 

 

© פורסם ב"הארץ" בתאריך 01/23/2001