הנה ההוכחות

מאת איתי אשר

 

 

מתצלומי אוויר עולה יש חפירות במתחם הר הבית וכי הן מאסיביות ופוגעות קשה במימצאים ארכיאולוגיים חשובים ביותר

 

במתחם הר הבית התבצעו ומתבצעות חפירות מאסיביות, וקרוב לוודאי שגם נפגעו מימצאים ארכיאולוגיים - כך עולה מתמונות שצולמו השבוע מן האוויר על ידי "הוועד למניעת הרס העתיקות בהר הבית".

הוויכוח האם מבצע הוואקף עבודות חפירה ותשתית נרחבות בהר הבית התלהט באחרונה ותפס כותרות, גם משום שעניין חלוקת הריבונות במתחם עמד במוקד המשא ומתן להסכם שלום עם הפלשתינים. את עוצמת הוויכוח ליבתה המיסתוריות שאופפת את הפרשה, בגלל האיסור שמטיל הוואקף על עיתונאים וצלמים להיכנס למקום ולתעד את המתרחש בו.

אלא שמול התמונות המוצגות כאן קשה להתווכח: מדובר בהוכחות המעידות כי בשנה האחרונה בוצעו באזור אורוות שלמה, בחלק הדרומי-מזרחי של הר הבית, עבודות פיתוח נרחבות. אל המסגד התת-קרקעי באורוות שלמה נחפר פתח כניסה רחב ועמוק, ובמקום מתבצעות עבודות ריצוף נרחבות, מפתח הכניסה לאורוות שלמה ועד למסגד אל-אקצא. עבודות אלו, טוענים ארכיאולוגים, מחייבות פגיעה באדמה המכילה שפע של מימצאים מימי בית ראשון ושני.

רק לפני כשבוע הוקרן בטלוויזיה סרט וידאו המתאר את המקום וממנו עולה כי במתחם בוצעו עבודות קטנות היקף, שאינן פוגע ות במימצאים הארכיאולוגיים שבמקום. הוואקף וכן גורמים שילטוניים וביטחוניים בישראל הצטרפו לעמדה זו, הסותרת את טענותיהם של חברי "הוועד למניעת הרס העתיקות בהר הבית", שזעקו שוב ושוב: "בהר הבית מתבצע פשע ארכיאולוגי והרס תרבותי בלתי הפיך".

המאבק על הנעשה בהר הבית יוחס לגורמים ימניים קיצוניים שטענו לזכותם להקים במקום את בית המקדש השלישי, אולם אז נכנס לתמונה גוף לא פוליטי, "הוועד למניעת הרס העתיקות בהר הבית", שחבריו הם ארכיאולוגים, סופרים, אנשי רוח, ביטחון ומשפטנים, וגם אישים מן השמאל דווקא, ביניהם א.ב. יהושע, יזהר סמילנסקי ושלמה להט. כך הפך הוויכוח למאבק על שימור ערכי דת ותרבות.

המימצאים הושלכו לנחל קדרון את מלחמתם בנעשה על הר הבית החלו חברי הוועד בנובמבר 99', לאחר שראש הממשלה אהוד ברק נתן לוואקף אישור לפתוח "יציאת חירום" למסגד התת-קרקעי באורוות שלמה - הממוקם בחלק הדרומי-מזרחי של הר הבית. לטענת הוועד, מיד לאחר מתן האישור עלו להר הבית שלושה דחפורים וחפרו במקום פתח כניסה רחב מימדים, המשתרע על שטח של 2,000 מ"ר ובעומק של כ-12 מ"ר. בתצלומי האוויר שצולמו ע"י הוועד ניתן לראות בבירור את מימדי הפתח ואת מדרגות הכניסה הרחבות לאורוות שלמה. יצירת פתח כזה, שלא היה קיים בעבר, מחייבת חפירה מאסיבית באדמת הר הבית.

לדברי ד"ר אילת מזר, חברת הוועד וארכיאולוגית באוניברסיטה העברית בירושלים, הטרקטורים חפרו והעמיסו אלפי טונות של עפר על משאיות, שנשאו את תכולתן למזבלה של ירושלים ומשם לנחל קדרון ולאתרים נוספים. "הם השליכו את העפר כחומר שאין חפץ בו", אומרת מזר, "אף שמדובר באדמה עשירה במימצאים ארכיאולוגיים, מכל התקופות - החל מבית ראשון ושני, ועד לתקופה הרומית, תקופת הצלבנים והמוסלמים".

ד"ר גבי ברקאי, מרצה בחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן וחתן פרס ירושלים לארכיאולוגיה, מצא בשפכי העפר ש הושלכו על ידי המשאיות שעבדו בשירות הוואקף חרסים מימי בית ראשון ושני. "עבודות אלה גרמו לפגיעה חמורה ובלתי הפיכה באתר העתיקות החשוב ביותר לעם ישראל", אומר ברקאי. "זהו הרס חסר תקדים של ערכי מדע, תרבות וארכיאולוגיה בעלי חשיבות עולמיים. מתסכל לשמוע שוב ושוב את האנשים שטוענים שאין חפירות בעת שרואים על הבית בבירור טרקטורים וערימות עפר מוזזות ממקום למקום".

"המטרה: להפוך הכל למסגד גדול" ב-28 ביוני 2000 קיבל הוואקף אישור נוסף מראש הממשלה, והפעם לרצף שביל שיחבר בין הכניסה למסגד אורוות שלמה אל מסגד אל-אקצא. האישור ניתן לשביל בשטח 200 מ"ר, אולם לטענת חברי הוועד ובהסתמך על תצלומי האוויר, בפועל בוצע ריצוף בשטח של כ-400 מ"ר והוכשר שטח לריצוף נוסף בשטח כולל של כ-1,000 מ"ר.

"האישור ניתן מראש הממשלה כמחווה של רצון טוב לוואקף המוסלמי, אולם בפועל מבצעים טרקטורים עבודות חפירה ותשתית לריצוף בעומק של מטר", אומרת ד"ר אילת מזר. "אין כל קשר בין היקף העבודה הקטן שאושר ע"י ראש הממשלה לבין שטח העבודה הנרחב בו מתבצעות עבודות הריצוף. הכוונה היא לרצף עד לשער הרחמים ולהפוך את הכל למסגד אחד גדול. לוואקף המוסלמי ולתנועה האיסלאמית אין כיום צורך אמיתי בהמשך ביצוע העבודות, למעט הרצון להמשיך ולהשתלט על שטחים נוספים בהר הבית ולהפוך אותם לאתר תפילה ולמסגדים נוספים בעתיד. הדרך לעשות זאת היא לרצף שטחים, אחר כך לבנות מעליהם תיקרה ואחר כך להוסיף קירות, ובדרך זו להשתלט על כל הר הבית.

"המשך הריצוף מחייב חפירה בעומק של מטר וסילוק אדמה רוויה במימצאים ארכיאולוגים. האיום הכי גדול על הוואקף הוא הארכיאולוגיה, והמטרה שלהם היא שלא יימצאו על הר הבית שרידים ארכיאולוגים הקושרים את המקום לנוכחות יהודית כלשהי בעבר. הוואקף גם מונע כל מחקר, בדיקה או תיעוד ושימור של שטח הר הבית והמימצאים הארכיאולוגיים וההיסטוריים הטמונים באדמתו".

המשטרה: "הטרקטור רק החליף צינור" בניסיון לפקח על עבודות הוואקף במקום פנו חברי הוועד לראש הממשלה, לשר הממונה על ירושלים, חיים רמון, לשר לביטחון פנים, שלמה בן-עמי, וליועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין, כדי שיאכפו את חוקי המדינה המחייבים פיקוח ארכיאולוגי של רשות העתיקות על חפירות מסוג זה. לדברי חברי הוועד, בעקבות פניות אלה התברר להם, כי תוכניות הוואקף מעולם לא הוצגו בפני הדרג המדיני, שבכל זאת אישר אותם. "נדהמנו וזועזענו ללמוד שאף גורם שילטוני אינו יודע את כוונות הוואקף לאשורן, איש לא ראה תוכנית, לא ירד לפרטים ולא התעמק בנתונים, וזאת בשעה ששטח ענק של כ-15 דונם בחלקו המזרחי של הר הבית נראה כאתר בניה ענק, מפתח שער אורוות שלמה ועד שער הרחמים", אומרת ד"ר מזר. "מתן ההסכמה כללית ע"י ראש הממשלה, ללא מידע ותיכנון מדויק ונקודתי באתר שכל פיסת קרקע בו עשויה להכיל שרידי עבר שערכם לא יסולא בפז, ושהריסתם היא נזק בלתי הפיך, היא התנהגות שערורייתית הנובעת מחוסר רגש והבנה למשמעות הארכיאולוגית, המדעית, התרבותית וההיסטורית של אתר זה".

"מבחינה מוסרית", אומר חבר הוועד, הסופר יזהר סמילנסקי, "אי אפשר לעמוד מהצד כשהורסי ם עתיקות. מדובר בהרס בלתי הפיך במקום שמתייחסים אליו בגסות ובברבריות".

חברי הוועד טוענים עוד כי הוואקף הטיל איפול כבד על העבודות במקום וכי המשטרה מונעת מעיתונאים בפרט ומהציבור בכלל גישה למקום. עוד טוען הוועד כי עשרות צעירים העובדים בשירות הוואקף משמשים כמעין חומת חיץ שאינה מאפשרת לתיירים להתקרב לאיזור העבודות.

"כל מה שעל המשטרה לעשות כדי להפסיק את ההרס הוא לסגור את שער השבטים בצפון מזרח הר הבית, שהוא השער היחיד שדרכו ניתן להכניס ציוד כבד למתחם הר הבית", מוסיפה ד"ר מזר. "לא יעלה על הדעת שבמדינת חוק ישלים ראש הממשלה עם הפרת חוק בצורה כה בוטה. אנו תובעים ממנו לפעול מיידית להפסיק מיד את העבודות המתבצעות, להוציא את הכלים הכבדים ולהתנות כל פעולה בהר הבית בפיקוח צמוד של אנשי רשות העתיקות".

ממשטרת מחוז ירושלים נמסר בתגובה: "פתח יציאת החירום במתחם באורוות שלמה קיבל אישור מהדרג המדיני בצורה הברורה ביותר, כך גם הריצוף מהפתח למסגד אל-אקצא. על כל צעד שמבקש הוואקף לעשות בהר הבית או כל צעד חריג שנעשה על ידו אנו מעבירים מידע לדרג המדיני והוא זה שמאשר. בחודשים האחרונים לא נכנס להר הבית שום ציוד כבד, והטרקטור שהוכנס לאתר הוא רק לצורך החלפת צינור במקום. במתחם הר הבית לא מתבצעות כרגע כל חפירות".

מלשכת אהוד ברק נמסר בתגובה: "החלטות ראש הממשלה התקבלו בעקבות המלצות גורמי הביטחון ולאחר דיונים מתאימים. הנושא כולו מרוכז בידי המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל".