"יש להפסיק מייד את עבודות הוואקף המוסלמי בהר הבית"

מאת שמואל מיטלמן

"הרשויות יודעות את מימדי החורבן - אך מסתירות זאת מהציבור". "הפחד מהתפרצויות אלימות לא מצדיק התעלמות מהחוק"

 

בעתירה המקיפה ביותר שהוגשה עד היום לבג"ץ נגד עבודות הוואקף המוסלמי בהר הבית, מבקשים בכירים לשעבר במערכת הביטחון ובצה"ל, סופרים, אנשי רוח ואנשי ציבור ידועים, משפטנים וחוקרי ארכיאולוגיה בולטים - להורות לראש הממשלה, אריאל שרון, להפסיק לאלתר את כל העבודות במקום עד שייבדקו ויאושרו על ידי הרשויות המתאימות.

בעתירה שהגישו חברי הוועד למניעת הרס העתיקות בהר הבית נטען כי הוואקף המוסלמי והתנועה האיסלאמית בישראל מבצעים בהר הבית, המקום הקדוש ביותר לעם היהודי, עבודות הפוגעות באופן מתמשך וחמור בעתיקות ובממצאים ארכיאולוגיים נדירים; כל זאת במטרה להפוך את המתחם כולו למקום קדוש לדת האיסלאם לבדה.

העותרים מציגים חוות דעת של מומחי ביטחון בכירים, בהם אלוף במילואים מאיר דגן, לשעבר יועץ ראש הממשלה ברק לעניני טרור שלאחר מכן נמנה על אנשי מטה הבחירות של אריאל שרון, וראש אגף בשב"כ לשעבר, יעקב יניב. לראשונה דוחים מומחים אלה את עמדת ממשלות ישראל כי חוקי המדינה נאכפים באופן חלקי בהר הבית מחשש לפרוץ מהומות והפרות סדר. "עמדה זו אינה נכונה", הם טוענים. "הוכח בעבר שדווקא עמידה תקיפה על 'קווים אדומי ם' היא המונעת השתוללות חסרת רסן; שתיקה מול הפרות כה בוטות - מזמינה את הישנותן והחרפתן. החשש מאלימות לא מצדיק את אי אכיפת החוק".

העותרים מבקשים, בין היתר, לפתוח את הר הבית - פרט למסגדים עצמם - לסיקור אמצעי התקשורת השונים. עוד הם דורשים לאסור מיד על כניסת כלי רכב, ציוד מכני כבד, כלי עבודה וחומרי בניה מכל סוג להר הבית ולאסור להוציא מהמתחם עתיקות, שרידים וממצאים ארכיאולוגיים, עפר ושפכים.

על העותרים - החברים בוועד - נמנים הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון; ראשי המוסד והמודיעין לשעבר, צבי זמיר ויצחק חופי; הסופרים יזהר סמילנסקי ועמוס עוז; ראש עיריית ירושלים לשעבר, טדי קולק; מי שהיה עמיתו התל אביבי, שלמה להט; חתן פרס ישראל במחשבת ישראל, פרופ' אבי רביצקי; ההיסטוריון הצבאי ד"ר מאיר פעיל; בכירי הארכיאולוגים בישראל, ועוד. את העתירה עצמה הגישו עורכי הדין ד"ר שמואל ברקוביץ, אוי שטנדל, רנאטו יאראק וישראל כספי. בוועד חברים גם נשיאי בית המשפט העליון לשעבר, השופטים בדימוס משה לנדוי ומאיר שמגר, ומבקרת המדינה לשעבר, השופטת בדימוס מרים בן פורת, אולם הם העדיפו לא לציין את שמם ברשימת העותרים.

"רש ויות השלטון", הם מאשימים, "בחרו ביודעין להתעלם מעבירות חמורות והפכו את החוק למרמה. גם היועץ המשפטי לממשלה הביע עמדתו בדיונים סודיים בדבר חומרת הפעילות הבלתי חוקית, אך הממשלה מתעלמת מכל אלה; הכל יודעים את מימדי החורבן - אך גוזרים שתיקה לבל יידע הציבור את האמת".