בהר הבית מתרחש פשע ארכיאולוגי

מאת גולן יוסיפון

82 חברי כנסת חתמו על עצומה הקוראת לעצור את עבודות הווקאף ליד אורוות שלמה

"בשנה האחרונה, ובעיקר בחודשים האחרונים, מתבצע הרס עתיקות בקנה מידה עצום בתוך מתחם הר הבית. זהו פשע ארכיאולוגי" - כך קובל הוועד למניעת הרס עתיקות בהר הבית. בוועד חברים אנשי מקצוע ואיכות הסביבה. אנשי הוועד תיעדו בצילומים עבודות בנייה בניגוד לחוק המתבצעות לאורך החומה המזרחית ברחבת הר הבית, 200 מטר מאורוות שלמה.
הוועד מפיץ עצומה הקוראת לראש הממשלה למנוע את המשך הרס העתיקות. עד כה חתמו על העצומה 82 חברי כנסת, ראשי ערים, סופרים ואנשי אקדמיה. הוועד קורא לממשלה להתנות את פעולות החפירה והבינוי בפיקוח ארכיאולוגי צמוד של רשות העתיקות.
הארכיאולוגית ד"ר אילת מזר, מהאוניברסיטה העברית בירושלים, צילמה את ההרס בהר הבית עד שאנשי הוואקף המוסלמי דרשו ממנה לעזוב את המקום. "עבודות הבנייה מתבצעות עד שער הרחמים", מספרת ד"ר מזר. "הר הבית נראה כמו אתר בנייה, משאיות יוצאות ונכנסות. בכל מקום בלוקים, אבני ריצוף, קרשים, ברזלים, פיגומים. העבודות מתבצעות תוך הפרת החוק. רשות העתיקות מנועה מהפעלת פיקוח אמיתי, כפי שמקובל בכל אתר ארכיאולוגי במדינה".
אנשי הוועד, שנפגשו בשבוע שעבר עם השר חיים ר מון ועם מנכ"ל רשות העתיקות, אמיר דרורי, אומרים: "המצב בהר הבית שערורייתי ובלתי נסבל. יש פגיעה מתמשכת בעתיקות, החל מתקופת בית ראשון. בניגוד להצהרות השר לבטחון פנים - כי הוא סוגר את הר הבית לכלים כבדים, והצהרות של גורמים אחרים כי לא יוכנסו לשם חומרי בנייה וכלי עבודה - נמשכת הכנסת חומרים". ואמנם, בסיור במקום רואים חומרי בנייה לאורך החומה הדרומית. אנשי הוואקף מנעו מאיתנו לגשת לחומה המזרחית.
לטענת הוועד, בחודשים האחרונים הוצאו מהר הבית יותר מ-6,000 טונות עפר המכילים מימצאים ארכיאולוגיים חשובים והושלכו למזבלות ברחבי העיר. עיקר החפירות בוצעו באורוות שלמה.
הרקע לעבודות בהר הבית הוא אישור שנתנה הממשלה לוואקף, לפרוץ פתח בחלק הצפוני של אורוות שלמה, כדי שישמש כמוצא חירום למתפללים במסגד התחתון. בפועל, ניסה הוואקף לפרוץ ארבע מהקשתות התת קרקעיות בצפון אורוות שלמה, וכרה לצורך כך בור ענק. אלפי טונות העפר שפונו מהבור פונו במשאיות לאפיק נחל קדרון ולפאתי הכפר אל עזריה, ללא אישור רשות העתיקות ועיריית ירושלים. בחיפושים שנערכו שם נמצאו עתיקות, אולם ממצאים רבים אבדו או נבזזו. בין העתיקות ש נתגלו היו כלים מתקופת בית ראשון ושני ומהתקופה המוסלמית והביזנטית.
ארכיאולוגים מטעם הוועד מדגישים כי חומות הר הבית, חצר המתחם, רצפת מתחם הר הבית, וכל מפלסי הבנייה הינם עתיקים ומתייחסים לימי בית ראשון ובית שני. תוספות הבנייה הן בעיקר מן התקופה ההלניסטית, הרומית, הביזנטית, הצלבנית, הממלוכית והעותומנית. לכן, הם מציינים, כל עבודה במקום גורמת נזק בלתי הפיך לממצאים ארכיאולוגיים נדירים.
מנכ"ל רשות העתיקות, אמיר דרורי, מאשר: "העבודות שבוצעו לפני מספר חודשים באורוות שלמה גרמו נזק קשה למבנים מימי הביניים ומהתקופה המוסלמית הקדומה. אך מה שנעשה היום זה עבודות בקנה מידה לא גדול, בעיקר הנחת שבילים וריצוף במספר נקודות לאורך החומה המזרחית. העבודות מהוות עבירה על החוק כיוון שהן נעשות ללא אישור". בישיבה אתמול ברשות העתיקות הבהיר דרורי: "למיטב ידיעתנו, העבודות אינן פוגעות בשכבות תת קרקעיות או גורמות לנזק ספציפי בעתיקות. הפגיעה הקשה נעשתה בעיקר לפני כחמישה חודשים, כאשר נפרצו פתחים על ידי כלים הנדסיים כבדים".
ראש עיריית ירושלים אהוד אולמרט טוען: "מה שמתרחש בהר הבית גובל בשערוריה לאומית במימדים חסרי תקדים. בפעם הראשונה אני חושש שאפשר לומר שהרמנו ידיים ואנו נותנים לבריוני הוואקף והתנועה האיסלאמית לרמוס את כל שכיות החמדה של הר הבית. הם רוצים להפוך את כל המקום למסגד ענק. רשות העתיקות ועיריית ירושלים נבלמות בגלל היעדר גיבוי לאכיפת החוק. הממשלה פשוט מפקירה את הר הבית".
יו"ר ועדת המשנה לאיכות הסביבה של הכנסת, ח"כ אחמד טיבי, מגיב: "הצעקה לא במקום. אין שום פגיעה באתרים ארכיאולוגיים בהר הבית. זו יוזמה של אנשי ימין, שאני לא מבין מדוע הצטרפו אליהם אנשי שמאל. הכל מתבצע על פי החוק".
ואילו מנהל הוואקף, עדנאן אל-חוסייני, טוען: "סיימנו את העבודות באורוות שלמה לפני כשלושה חודשים ואנו לא פוגעים בעתיקות".