ארכיאולוגים: הוחמצה הזדמנות בהר הבית

 

מאת נדב שרגאי

החפירות שביצע הוואקף בהר הבית מעוררות סערה בקהילה הארכיאולוגית. רשות העתיקות מאשימה את אוניברסיטת בר אילן במתן בימה לפרסום ממצאים של חפירות פירטיות, ותובעת מסטודנטים של האוניברסיטה, שחקרו חרסים משפכי העפר שפינה הוואקף מהר הבית, להעבירם מיידית לידיה.

מנגד, מאשימים ארכיאולוגים בכירים את הרשות שלא מנעה את החפירות של הוואקף באורוות שלמה בהר הבית, ומגדירים זאת כ"מחדל הגדול ביותר בכל שנות קיומה". בימים הקרובים גם צפויה להתפרסם עצומה, חתומה על ידי עשרות ארכיאולוגים, המביעה "מחאה חריפה ודאגה עמוקה" לנוכח הפגיעה בשרידים ארכיאולוגיים בהר הבית.ואם לא די בכך - הרשות עצמה הודיעה בסוף השבוע שהוואקף ואנשיו, שפרצו את הפתח לאורוות שלמה, דלו מאתר העבודות בהר אבנים מסותתות וממצאים ארכיאולוגיים נוספים, מה שמהווה, לפי חוק העתיקות, שוד עתיקות.

תזכורת: לפני שבועות אחדים, פרץ הוואקף פתח באדמת הר הבית, וחשף שלוש קשתות בקיר התוחם את אורוות שלמה מצפון. תחילה טענו המוסלמים שמדובר בפתח מילוט לשעת חרום. אחר כך התברר שמדובר בשער כניסה ראשי "מונומנטלי" כהגדרת רשות העתיקות, ברוחב 12 מטרים, שאליו מובילה רחבה גדולה ומדרגות שנבנו במקום.

הסערה הגדולה בקרב הארכיאולוגים פרצה ביום חמישי האחרון בכנס החמישי על "חידושים בחקר ירושלים", שהתקיים באוניברסיטת בר אילן. אחד המשתתפים באירוע היה הארכיאולוג רוני רייך, מבכירי הארכיאולוגים ברשות העתיקות. כשהארכיאולוג יעקב ביליג החתים בחוץ את חבריו על עצומת המחאה, קם רייך ממקומו ומתח ביקורת על חברים ש"נתנו גושפנקא למה שנעשה בהר הבית".

רייך דיבר על "פגיעה איומה, באזור בעל חשיבות ללא שיעור, כאשר בפעם הראשונה נקרתה הזדמנות יחידה במינה, שהוחמצה כך מסתבר, להציץ במה שחופנת האדמה מתחת לפני הקרקע של הר הבית. מדובר במקום קדוש וידינו כבולות", הודה. הארכיאולוג עמוס קלונר סיפר לחבריו, כי פנה לשר לביטחון פנים, שלמה בן עמי, והעמיד אותו על החשיבות שיש אפילו לבדיקה שטחית של חתך החפירה עצמו. קלונר סיפר ביאוש שבן עמי שאל אותו, האם הוא מבקש ממנו אבטחה של 700 שוטרים, כדי שניתן יהיה לבצע את בדיקת החתך בחפירות הוואקף. צחי צוויג, סטודנט לארכיאולוגיה, הציג תוצאות סקר חרסים שביצע באופן פרטיזני בערימות שפכי העפר שפינה הוואקף מהר הבית לנחל קדרון. צוויג דיווח ש-%40 מהחומרים היו מתקופת בית ראשון ושני. אנשי מחוז ירושלים של רשות העתיקות, גדעון אבני וג'ון זליגמן, תקפו בתגובה את אוניברסיטת בר אילן, על שהיא מספקת במה לפרסום ממצאים של חפירות פירטיות, שיש בהן משום עבירה פלילית.

חקר תולדות ירושלים, שריתק חוקרים והיסטוריונים במשך דורות רבים, לוקה עד היום בחסר מרכזי אחד: העדר חפירות או גילויים ארכיאולוגיים בשטח הר הבית. חקר הר הבית בהיבט הארכיאולוגי שלו יכול היה להיות גולת הכותרת של מחקרים אלה, אבל שלטונות הוואקף אסרו מאז ומתמיד לחפור בו או בסביבתו.

ארכיאולוגים ישראלים שטוו מערכות קשרים בלתי רשמיות עם שלטונות הוואקף התרשמו כי ביסוד האיסור החמור לחפור בהר, עומד חששם של אנשי הדת המוסלמים מפני תגליות שיש בכוחן לסתור קביעות דתיות המעוגנות בהשקפת האיסלאם. בשיחות בלתי רשמיות אף הודו כמה מאנשי הדת כי חפירות באזור עלולות לחשוף שרידים של הנוכחות היהודית על ההר מימי בית שני, דבר שעלול להביכם.

גם עם הנוכחות הנוצרית-צלבנית על הר הבית, יש לוואקף בעיה. איש הוואקף שהתעמת לפני כשבוע וחצי עם סטודנטים לארכיאולוגיה במורד נחל קדרון, לשם פינה הוואקף את שפכי העפר שכרה באדמת הר הבית, צעק עליהם בכעסו: "פינינו את הזבל של הנוצרים והחזרנו את האדמה להיות מוסלמית". אחר כך הביע איש וואקף אחר את חששו, שכדי לשכנע את העולם שיש במקום גם ממצאים מימי הבית הראשון והשני, היהודים "ישתילו" מטבעות ישנים בערמת השפכים.

היועמ"ש: לא ניתן להחזיר המצב לקדמותו

מחר יחל הדיון בבג"ץ בעתירת נאמני הר הבית להקפיא את עבודות הוואקף באורוות שלמה בהר הבית ולהחזיר את המצב לקדמותו. היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, אומר בתצהיר תשובה לבג"ץ כי יש לדחות את העתירה.

בתצהיר המדינה לבג"ץ נכתב כי השבת המצב לקדמותו באזור אורוות שלמה "עלולה להביא ברמה של ודאות קרובה לשפיכות דמים, להתלקחות ולהתלהטות יצרים, שתגלוש מתחום הר הבית וירושלים לתחומי איו"ש ולתחומי מדינת ישראל כולה".

תצהיר המדינה עשיר בציטוטים של שופטים, אשר דחו בעבר עתירות דומות, במקרים אחרים שבהם הופרו חוקי המדינה על ההר, והמדינה נמנעה למרות זאת מלהפעיל סנקציות.

בתצהיר התשובה של עיריית ירושלים כותב היועץ המשפטי של העירייה אסא אליאב כי בעקבות תלונה של אנשי "חי וקיים" נשלח פקח בנייה של העירייה להר הבית, ומילא דו"ח פיקוח, שבו נמסר כי ממדי הבור שכרה הוואקף באורוות שלמה, הם 12 מטר רוחב, 50 מטר אורך ו-12 מטר עומק. העירייה אומרת כי מדובר בהפרה חמורה של חוקי הבנייה, אך היועץ המשפטי לממשלה אינו מאפשר לה לפנות לבית המשפט, כדי להורות על הפסקת מיידית של כל העבודות בהר, כפי שהיה ראוי.

 

 

© פורסם ב"הארץ" בתאריך 12/26/1999