הר הבית, מאז ועד היום

תערוכה וירטואלית בעקבות תערוכת הממצאים שהוצגה ביום פתיחת אתר הסינון החדש במצפה המשואות, יום ירושלים ה'תשע"ט.

פנים רבות להר הבית וכל אדם רואה בו זוית אישית שונה. אולם, יהיה זה מבקר דתי או חילוני, הדיוט או ידען, אין מי שיוכל להתעלם מחשיבותו של הר הבית בעבר ובהווה. בקדושתו הפך הר הבית לסמל נשגב, שלעיתים מסתיר את הפרטים והיחידים שבמשך הדורות באו בשעריו ונשאו אליו את עיניהם.

לפני שני עשורים, במעשה נפשע, הוצאו מאות טונות של עפר עשיר בממצאי העבר מדרום־מזרח הר הבית והושלכו במורדות נחל הקדרון. בנסיון להציל את הממצאים נפתח מפעל סינון העפר מהר הבית, שהפך עם הזמן למאמץ הקהילתי הגדול ביותר אי פעם להצלת עתיקות. מאות אלפי מתנדבים מהארץ ומרחבי העולם עזרו בחשיפתם של יותר מחצי מיליון פריטים.

פנים רבות להר הבית ומבין כל אלו בחרנו בתערוכה זו להתמקד באנשים שמאחורי הממצאים. הפריטים, שהקדומים בהם מהתקופות הקדם־היסטוריות והמאוחרים בהם מימינו, מספרים את תולדותיו של ההר על התהפוכות והתמורות שהתרחשו בו, אך בראש ובראשונה מספרים את סיפורם של האנשים בני כל הדתות שחיו על ההר, בנו בו, עלו אליו לרגל, ביקרו בו, סחרו בו ולחמו עליו, בכל התקופות, וברצף מרתק שלא נפסק מימי קדם ועד היום.

אנו מקווים שתמצאו בתערוכה לא רק את הפן הארכיאולוגי־היסטורי, אלא גם ובעיקר את ההשתקפות של האנשים שהחזיקו פריטים אלו בידיהם, אלו שעברו בהר וראו אותו בתקופות שונות ובדרכים שונות.

שליטים וסוחרים

המטבעות הראשונים של ארץ ישראל, מטבעות “יהד”, נטבעו בירושלים. אך אלפי שנים לפני הופעת המטבעות, היוו כבר חותמות, טביעות חותם ומערכות משקל ומדידה עדות ארכיאולוגית למרכזיותו של השלטון, כמו גם לחולשתו בתקופות אחרות. כך גם סיפורה של ירושלים, לפרקים עיר בירה משגשגת ולפרקים עיר משנית במחוז מרוחק בקצה האימפריה.

מטבעות

משקולות

חותמות וטביעות חותם

ראשי חצים וקליעים

פולחן וחיי יום־יום

בכל הדורות התערבבו בהר הבית אמונה ופולחן עם חיי יום־יום מלאים ועשירים. חפצי פולחן משלוש הדתות ומכל התקופות עלו בסינון, מהם שאבדו לבעליהם ומהם שנגנזו או נותצו ברפורמות, בחילופי שלטון, או בחילופי הדת על ההר. קמעות ותליונים דתיים מופיעים בערבוביה לצד חרוזים, טבעות וצמידי מתכת וזכוכית, כלי משחק וחפצי יום־יום. אלו ואלו משלימים את סיפורם של העולים לרגל והחיים בהר.

פולחן ואמונה

תכשיטים

כלי משחק וחפצי יום־יום

כלים ומבנים

כלי חרס

אדריכלות

פריטים מסתוריים

מבין הפריטים הרבים שעלו בסינון, מדי פעם אנו נתקלים בפריט שקשה יותר לזהות, או שניתן לזהות, אך קשה למצוא את הסיפור שעומד מאחוריו. למרבית הפריטים המוצגים כאן יש בידינו מספר השערות אפשריות, אך ההשערה שלנו אינה טובה בהכרח מההצעה שלכם.

היכנסו וחוו דעתכם על כל פריט ופריט!

לממצאים

2 תגובות
  1. ארי
    ארי אומר:

    כיצד יודעים לאיזה תקופה זה שייך, ואולי הכלל הפסיפסים והשאר זה מאל אקצה ולא מבית המקדש…

    הגב
    • Daniel Shani
      Daniel Shani אומר:

      למבוא נחמד ופשוט ל"מה זה ארכיאולוגיה" וכיצד יודעים לאיזה תקופה הכל שייך, אנו ממליצים על ספרו של רוני רייך "הזמנה לארכאולוגיה".
      לגבי הממצאים – אכן, יש לא מעט ממצאים מהמאה ה־7 והלאה ששייכים לתקופות בהן מסגד אל-אקצא בנוי על ההר. ברור, כמובן, שממצאים שקודמים לתקופה הזו לא יכולים להשתייך לאל-אקצא. אתה מוזמן לעיין בהסבר המפורט על כל ממצא וממצא ולקרוא ממתי הוא.

      הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה