ראשי חצים וקליעים מהר הבית

כלי נשק מכל התקופות נמצאו בהר הבית, מראשי חיצים של התקופות הקדומות ועד לקליעים ופגזי תותחים מהעת החדשה. בחלק מהתקופות, כלי הנשק משלימים את התיעוד ההיסטורי של המלחמות לכיבוש העיר ולכיבוש הר הבית. גם מלחמות המאה ה־20 השאירו את חותמן על ההר. קליעים מהקרבות שהתרחשו סביב הר הבית ובעת הפריצה אליו נמצאו בפרויקט הסינון ומהווים עדות ארכיאולוגית מודרנית לסיפורי הלוחמים.

 

ראש חץ דמוי עלה, המאה העשירית לפנה"ס, ברונזה. הר הבית של ימינו מכסה חלקים מקרית השלטון של ימי בית ראשון. על כן, ראש החץ לא בהכרח מגיע ממרחב בית המקדש, ויתכן שמקורו במבנה אחר באזור. למידע נוסף

 

ראש חץ תלת כנפי עשוי ברונזה מטיפוס סקיתו־איראני. המאה השישית לפנה"ס, סוף ימי הבית הראשון. חצים אלה היו בשימוש צבאות בבל שהחריבו את בית המקדש הראשון בשנת 586 לפנה"ס. צורת ראש החץ אוירודינמית. חודו עשוי כמשולש מלא ובין כנפי החץ – מגרעות שנועדו לגרום לאיבוד דם רב לאחר הפגיעה. ראש החץ הוא בעל פותה במקום תקע, דבר שיגרום לכך שנסיון למשוך את החץ החוצה יותיר את ראש החץ בגופו של הנפגע.

 

ראש חץ עשוי ברונזה, מהתקופה ההלניסטית, כנראה מהמאה השנייה לפנה"ס. ראש החץ בעל פותה במקום תקע ועיצובו כקרס כפול, דבר המקשה מאוד על הוצאת החץ מגופו של הנפגע. ייתכן שמקורו בקרבות החשמונאים ששחררו את הר הבית מאחיזה הסלווקית במאה השנייה לפנה"ס.

 

אבן קלע עשויה עופרת, התקופה ההלניסטית. על האבן, סימני ברקים, סמל המזכיר את האל זאוס. יתכן ומקורה בקרבות החשמונאים ששחררו את ההר.

ראש חץ "חודר שריון" מהתקופה הצלבנית, ברזל. ראש החץ הוא בעל חתך מרובע והוא כבד יחסית לראשי החץ הקדומים.

 

קליעים מודרניים

מאות קליעים ותרמילים המייצגים מגוון רחב של כלי יריה נמצאו בסינון העפר מהר הבית. הקדומים בהם הם קליעי עופרת כדוריים השייכים לרובי מוסקט שהיו בשימוש הצבאות העות'מאניים והמאוחרים שייכים ברובם לקרבות בין הצבא הירדני לצה"ל במלחמת ששת הימים. תחמושת בקוטר 9 מ"מ  שימשה בין השאר בתתי־המקלע "עוזי" של הצנחנים שהיו הראשונים להיכנס להר הבית ונקלעו לקרבות קצרים עם מעט העמדות הירדניות שנותרו מאויישות. נראה שמקורם של קליעי 0.5 אינץ' ממקלע כבד מסוג בראונינג הוא בקרב על גשר הקדרון, מירי של לוחמי צה"ל לעבר העמדות הירדניות שניצבו על גבי שער הרחמים. אחרונים הם קליעי פלסטיק וגומי שמקורם ככל הנראה בפיזור הפגנות על הר הבית בזמן האינתיפדה הראשונה והשניה.

למידע נוסף על הקליעים ממלחמת ששת הימים

 

לחזרה לדף הראשי של התערוכה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה