,

עוד פרטים על נדבך אבני הגזית החדש שנתגלה בקיר הצפוני של הרמה המוגבהת

אבני אשלר בתחתית קיר הבר הבית

בעקבות הדו"ח שפורסם כאן לפני כשבועיים בנוגע לעבודות שנעשו לאחרונה בהר הבית, הארכיאולוג-ארכיטקט, לין ריטמאייר, אחד המומחים לארכיאולוגיה של הר הבית, כתב בבלוג שלו רשימה שמתייחסת לנדבך אבני הגזית החדש שנתגלה בתחתית קיר התמך הצפוני של הרמה המוגבהת. ריטמאייר התרגש מהממצא החדש שתואם לתוואי המשוער שבו עברה החומה של מתחם הר הבית הקדם הרודיאני. ריטמאייר שולל את התיארוך האפשרי הנוסף שהצעתי, לתקופה האומאית (זמן בניית כיפת הסלע והרמה המוגבהת, תחילת המאה ה-8 לסה"נ), וכמו כן גם את התקופה הביזנטית, ולטענתו את ניתן לתארך את הקיר רק לתקופת הבית השני או התקופה הרומית המאוחרת.

ריטמאייר שולל את תיארוכו של הקיר לתקופה האומאית מכיוון שלטענתו אין מקבילות לשימוש באבני גזית מסוג זה במקומות אחרים. קשה לקבל טענה זו מכיוון שיש מקבילות רבות לבניה דומה אף בארמונות האומאים מדרום להר הבית ובכתלי הר הבית. כמו כן, הבניה האומאית עשתה שימוש נרחב בחומרי בניה קודמים. ניתן לראות זאת היטב במבנים אחרים בהר הבית, ולכן גם אם נגלה קיר הבנוי מהאבנים קדומות יותר, לא ניתן יהיה לשלול את תיארוכו לתקופות מאוחרות יותר.

בסיור שקיימנו היום בהר הבית בדקנו לעומק את קירות הרמה המוגבהת ומתוך שיקולים שונים הגענו למסקנה שהנדבך החדש שנתגלה באזור חדר הגנרטור אינו קדום לתקופה האומאית. כמו כן, סימני סיתות האזמל על האבנים תואם לאבנים ממבנים מהתקופה הערבית הקדומה ואולי אפילו התקופה הממלוכית.

chisel marks new course

בדיון שהתקיים בועדת הפנים של הכנסת ביום שלישי בשבוע שעבר בנושא הרס העתיקות בהר הבית, נדון גם ממצא זה. נציג רשות העתיקות, ארכיאולוג מרחב ירושלים, טען שמתחם הגנרטור אושר על ידי ועדת השרים לענייני המקומות הקדושים, והעבודות הסתיימו בו לפני כשנה וחצי. לצערינו, אופן הדיון בועדה לא אפשר לארכיאולוג המחוז לענות על כל השאלות באופן מלא, ולכן איננו יודעים האם העבודות נעשו בפיקוח הרשות. בדיון אחר שנערך שבועיים קודם לכן בועדת הפנים של הכנסת, ארכיאולוג המרחב טען שמאז שנת 2009 אין יותר עבודות עם כלים כבדים בהר הבית.

טענות אלו סותרות את הנתונים הידועים לנו. ראשית, העבודות במתחם לא הסתיימו לפני כשנה וחצי, ולפני כחודשיים עוד היו במקום עבודות והם עדיין לא הסתיימו. שנית, נעשה שימוש גם בכלים כבדים. על-פי עדות הנראית בסרטון שהופץ ברשת בזמן העבודות, נראה בבירור טרקטורון מסוג בובקאט חופר ומפנה עפר ממקום זה. בנוסף לכך, עולה השאלה למה הריצוף במקום לא הסתיים? אם עבודות הריצוף נעצרו בהנחיית רשות העתיקות עולה השאלה למה הדבר קרה בשלב מאוחר כל כך? האם יתכן שרשות העתיקות כלל לא פיקחה על עבודות העפר במקום וגילתה את הנדבך החדש רק לאחר סיום החפירה?

3 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה