ההר בא אליכם
לראשונה בתולדות החפירות הארכיאולוגיות בישראל – כל אחד ואחת יכולים לקחת חלק בפעילות ארכאולוגית חינוכית ממש ליד ביתו. פרויקט סינון העפר מהר הבית מחדש את פעילותו, אך הפעם עבודת הסינון יוצאת מירושלים ומגיעה לקהילות ומוסדות ברחבי הארץ. אתמול התקיימה פעילות הסינון בתיכון ישורון בפתח תקווה.
פעילות הסינון התקיימה עד לפני זמן לא רב בגן הלאומי עמק צורים, וכעת היא הפכה לפעילות ניידת המתוכננת לעבור ברחבי הארץ ולעבוד מול קהלים מגוונים כולל בתי ספר, מוסדות ציבור, יישובים וקהילות מכל סוג.
הרעיון הוא להנגיש את המורשת של הר הבית לכלל הציבור בישראל באמצעות הזכות והחוויה של גילוי עתיקות מעפר שנחפר והוצא ממנו באופן גס וללא כל פיקוח ארכיאולוגי. המטרה במיזם זה היא להגיע אל הציבור שהתקשה עד כה להגיע לפעילות הסינון שקיימנו בגן לאומי עמק צורים במשך השנים.
אופן הפעולה של ניידת הסינון הוא באמצעות העברת העפר בתוך שקים גדולים (באלות) על גבי משאית אל אתר הקהילה. שם מותקנת ערכה הכוללת עמדות סינון וצנרת מים. עשרות משתתפים, ילדים ובוגרים, מסננים בכל סבב פעילות הנמשך כשעה וחצי עד שעתיים וכולל מצגת חינוכית על ההיסטוריה והארכיאולוגיה של הר הבית.
לפני מספר חודשים התקיים סינון נסיוני (פיילוט) ראשוני של המיזם בבית הספר אח"י בישוב תקוע. התגובות היו מאד חיוביות ולכן הוחלט ליישם את הרעיון באופן קבוע ובשבוע זה נערכה הפעילות הראשונה באולפנית בני עקיבא "ישורון" בפתח תקווה. ראש האולפנית, הרב יניב כהן, הסביר את חשיבות קיום הפעילות אצלם בפתח תקווה בכך ש"פעילות הסינון נוגעת בעבר ומאפשרת לנו לפגוש את עצמנו בהווה, מתוך מחויבות לעתיד. פעילות הסינון היא לכאורה פעולה של הפרדה, אבל היא זו שיוצרת חיבורים בשרשרת הנצח של עם ישראל, בוודאי בפתח תקווה שהמחויבות שלה לירושלים כפולה ומכופלת".
יש לנו כוונה להגיע לכל המגזרים בארץ, יהודים, נוצרים מוסלמיים. ההיסטוריה של הר הבית מראה כי ההר היה מרכז פעילות חשוב לכל הדתות המונותאיסטיות לאורך שלושת אלפים שנה. בהקשר זה עשינו הפוך מהאמירה בה "אם ההר לא יבוא אל מוחמד, מוחמד יבא אל ההר", אנחנו דווקא מביאים את הר הבית אל התלמידים.
רשות העתיקות כבר הביעה עניין ותמיכה בפרויקט ורצון לשתף פעולה במסגרת פעילותה החינוכית עם בתי הספר. כמו כן, לאחרונה גיבשה רשות העתיקות עם מנהלי הפרויקט תכנית למחקר ופרסום מדעי של מאות אלפי הממצאים שנתגלו עד כה והגישה המלצה למשרד ראש הממשלה לתקצב את המחקר.
עד כה קיבל הפרויקט הבטחות רבות לסיוע מהמדינה ומנהלי הפרויקט מקווים שמשרד החינוך או משרד ממשלתי אחר יסייעו בסבסוד הפעילות על מנת לאפשר את קיומה בבתי ספר בכל רחבי הארץ, דבר שיאפשר לכל שכבות הציבור להנות מן המיזם.
קהילות ובתי ספר המעוניינים להזמין את הפעילות מוזמנים ליצור איתנו קשר לקבלת הצעת מחיר ב: contact@tmsifting.org
נשמח לקחת חלק.
איזה ופי של יוזמה להנגשת ארכיאולוגיה לבני נוער. מעניין אם אפשר לצרף לזה פעילות שתנסה לשחזר את השלם מההריסות שסוננו….
יוזמה מבורכת. כל הכבוד.
נפלא! הצעירים של היום באמת צמאים למגע אמיתי בהיסטוריה.
מאמר מצוין. ארכיאולוגיה לצעירים זו יוזמה שאין כמותה.
תודה על השיתוף.