המשמעות הפנימית של בית המקדש וחלקכם בהמשך חשיפתה
בימי בין המצרים המסתיימים בט' באב עם ישראל נוהג להקדיש זמן מיוחד לזיכרון המקדש ולאבלות על חסרונו. בכל שנה בתקופה זו אנחנו מוזמנים להרצות על הפרויקט, ומבקרים רבים לוקחים חלק בסינון. בכך הם נותנים ביטוי מעשי לרצונם לעסוק למעשה בדברים שקשורים לזיכרון המקדש.
אבל מה הוא חודש אב בשביל מי שעוסק בניעור יומיומי של העפר ממקום המקדש? אנחנו הרי מתעסקים מידי יום בפרטים החומריים הקטנים שמגיעים מהמקום בו עמד המקדש. לכאורה, זהו עיסוק שאינו קשור במישרין למשמעות העמוקה של המקום, שרבים מתייחסים אליו כאל מציאות שמעבר לעולמנו, כאל רעיון אוטופי שאינו ממש קשור לחיי היום יום. ואולי דווקא בשל כך פרויקט הסינון חושף את משמעותו המרכזית של בית המקדש והר הבית.
אנחנו עוסקים בשפכי עבודות עפר ובניה שבכל מקום אחר היו מתייחסים אליהם כאל פסולת. אצלנו לעומת זאת, הם עוברים סינון קפדני. ממצאיו של סינון זה עוברים שלבי מיון ותיעוד רבים שהתוצר הסופי שלהם הוא תמונה כוללת רבת משמעות, המאפשרת לנו הבנה עמוקה יותר של תולדותיו של המקום החשוב והקדוש ביותר לעם ישראל, שהינו חשוב וקדוש גם למוסלמים ולנוצרים בכל העולם.
התהליך הזה שבו חומר שנראה חסר ערך מקבל משמעות רבה רק כי מקורו ממקום המקדש, ובעקבות האופן שבו אנו מטפלים בו וחוקרים אותו מקבל משמעות רבה, דומה במקצת לרעיון של ייעודו של בית המקדש והוא לקדש את כל רבדי החיים. במילים אחרות לתת משמעות גבוהה לכל תחומי היום יום שבו עוסק האדם.
העיסוק היומיומי במחקר של פרטים קטנים, שרבים יראו בו עבודה סיזיפית, עשוי להשכיח זאת מאיתנו. אך כאשר מדי פעם מגיעים לתובנות חדשות בעקבות ניתוח הממצאים, כשאנו מתבקשים להציג את סיפורו של הפרויקט למבקרים בסינון ובהרצאות אחרות, וכאשר חווים מידי יום את ההתרגשות של המשתתפים בסינון ברגע שבו הם מגלים ממצא מיוחד, אז אנחנו נזכרים מחדש בדבר ומקבלים כוחות נוספים להמשיך במלאכה באמונה.
לצערנו אנחנו מצויים כעת בקשיים לממן את הפעילות שלנו עד סוף שנת 2022. אמנם, בעקבות הבטחות שונות שקיבלנו מפוליטיקאים ישנם תהליכים של הגשת בקשות למימון ממשרדי ממשלה (ללא קשר להבטחותיו של רוה"מ הקודם, בנימין נתניהו, מהן כבר התייאשנו), אבל נקלענו שוב לתקופת בחירות המעכבת את מימושם. כפי שניתן להתרשם מהסרטון בקישור כאן מהבטחות לא ניתן להתקיים, אך מתרומות כן.
אנחנו מזמינים אתכם להמשיך לקחת חלק בהצלה, חשיפה, מחקר ופרסום של שרידים מהמקום הקדוש והחשוב ביותר בתולדות ישראל. מפעל הסינון ככל הנראה לא נועד להיות מיזם ממשלתי, אלא מפעל שמבוסס על השתתפות רחבה ככל היותר של הציבור.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!