ממצא ומוצא החודש: בראד שוורץ מסיאטל מצא שבר של סורג שיש

בראדלי שוורץ עם שבר הסורג

אנחנו חוזרים לפרסם את ממצא ומוצא החודש אחרי תקופת זמן שבה לא הצלחנו להתפנות לכך בשל עומס הפעילות בקיץ. קיווינו שנוכל לעשות זאת אחרי החגים, אבל הביטוי "אחרי החגים" קיבל משמעות קצת מורחבת השנה, ורק עכשיו, משהפעילות באתר הסינון מתחילה לחזור לשגרה, אנו מתפנים להדבקת פערים.

הכירו את בראד שוורץ, שביקר אצלנו בחודש יולי. בראד, סבא ל־9 נכדים ממערב ארה"ב, סיפר לנו שכבר בלילות שקדמו לביקורו אצלנו הוא חלם שיגלה ממצא משמעותי. ואכן – בדלי הראשון שהוא בחר, הוא מצא שבר של סורג כנסייה עשוי שיש, מהתקופה הביזנטית.

רוב הסורגים המוכרים לנו עשויים לוחות אבן – שיש או אבן אחרת – עם תבליט של עיטורים שונים: צמחים, בעלי חיים, צלבים, אירועים מן המקרא, ועוד. אבל חלק מן הסורגים מפוסלים "מעשה שבכה", ויוצרים מעין רשת מסוגננת שניתן לראות דרכה. הסורגים הפרידו בין אזור הקהל לבין ה"במה", והעיטורים שבהם, ממש כמו בבתי תפילה מודרניים, שימשו כרקע והשראה למתפללים.

סורגים כאלה מוכרים לנו מבתי כנסת (וראו בתמונה דוגמא של סורג כזה מבית הכנסת של עזה במאה ה־6) וגם מכנסיות עתיקות. סגנון הפיסול של שבר הסורג הזה היה קיים בתקופה הצלבנית, אבל עוד יותר מכך בתקופה הביזנטית. ובכך הסורג הזה מצטרף למספר ממצאים נוספים המצביעים על פעילות שהתקיימה בהר הבית בתקופה שבה חוקרים רבים חושבים שהמקום היה נטוש לחלוטין.

לקריאה נוספת על הגילויים בהר הבית בתקופה הביזנטית ראו כאן.

סורג של בית הכנסת בעזה, המאה ה־6 לספירה
סורג של בית הכנסת בעזה, המאה ה־6 לספירה.
1 תגובה
  1. יהודית סלינה לי נאמן
    יהודית סלינה לי נאמן אומר:

    תודה רבה על העדכון הנרחב.
    כשסיננתי עפר מאד רציתי שיתגלה משהו מיוחד בדליים שלי אבל לא כך קרה. אבל היתה חוויה טובה לעזור בפרויקט חשוב זה שהמוסלמים מתכחשים להיות היהודים אי פעם ריבונים בארץ ישראל.
    בבקשה תפרסמו מחקרים גם לטיימס ולירחונים הנחשבים בעולם כי אנשים לא לומדים על ההיסטוריה של ררץ ישראל, גם רוב המוסלמים לא יודעים.
    ראו בספר של פרופ' נסים דנה מאונ' אריאל בשומרון (2013) "למי שייכת הארץ הזאת?".
    בכבוד רב,

    הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה