, ,

בלית ברירה, אנו נאלצים לסגור את אתר הסינון לאחר חנוכה

בשנה האחרונה, כשמדינת ישראל עוסקת במלחמה שרבים הגדירו אותה כקיומית, מידי יום נוספים חללים נוספים מקרב בנינו ומאות מאחינו נתונים בצרה ובשביה, קשה מאד לדבר ולעניין את הציבור בעניינים הקשורים לחרסים, לחפצים עתיקים ולעבר הרחוק. ישנו הרושם שהעיסוק בארכיאולוגיה הוא מותרות של תקופת שלום, אבל האמת היא שבמקרה שלנו, כאן בארץ ישראל, העיסוק בארכיאולוגיה אינו קיומי פחות מן הנושא הבטחוני, ומפורסמת היא אמרתו של יגאל אלון: “עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל“. ההבנה המקובלת היא שקשה יהיה לעם לצעוד לקראת חזון מסוים ללא היכרות עם שורשיו מהעבר. אבל לא מספיק רק לדעת באופן שכלי את העבר, יש צורך גם להתחבר אליו באופן מוחשי, ואין אמצעי טוב יותר לעניין זה מהארכיאולוגיה.

כעת, לאחר יותר משנה מתחילת המלחמה ולאור ההישגים המדהימים של צה”ל, נראה שהחשש לסכנה קיומית למדינת ישראל כבר נמצא מאחורינו. לעומת זאת, פרויקט סינון העפר מהר הבית מצוי בסכנה קיומית. היקף התרומות לפרויקט ירד בכ־70% ותהליכי המימון הממשלתי הוקפאו. דברים אלה, יחד עם העובדה שכמות המבקרים באתר הסינון קטנה גם היא, מחייבים אותנו לצמצם באופן משמעותי את פעילותינו ולכן לעת אתה, החל מחודש הבא (לאחר חנוכה), אנו נאלצים לצערנו להשבית את הפעילות באתר הסינון עד שימצא המימון המתאים.

בשנת 2011 קיימנו פגישה עם מזכיר הממשלה לשעבר, צבי האוזר, בנוגע לסיוע ממשלתי למימון המיזם. כבר בתחילת דברינו מר האוזר קטע אותנו ואמר "אתם לא צריכים להשיג את הסימפטיה שלי. כבר יש לכם אותה. אני כבר ביקרתי בסינון שלוש פעמים עם הילדים שלי. אין ספק שצריך לממן את זה. המדינה היא זו שהיתה אחראית להרס שהתרחש בהר הבית , ולכן היא זו שצריכה גם לקחת אחריות לתקן את זה". מאז אותה פגישה קיימנו פגישות ושיחות רבות עם גורמים שונים במשרדי הממשלה, כולל ראש הממשלה עצמו. זכינו להבטחות רבות, אך אף אחת מהן לא מומשה.

לאחר 20 שנות פעילותו של הסינון ישנה עוד כמות של 22 משאיות עפר שטרם סוננה, עפר נוסף בהר הבית שטרם פונה בשל פסיקת בית משפט, ועבודת עיבוד ממצאים ומחקר רב שנים לפרסום מדעי פופולרי של הממצאים. כמו כן, גם במחקר של הממצאים משתתפים חוקרים רבים, שכן הצטברו ברשותנו כעשרות אלפי ממצאים מיוחדים, ומאות אלפי ממצאים שכיחים (שברי כלי חרס, עצמות בעלי חיים וכד') , שמוינו לכ-120 קטגוריות שונות. כל קטגוריה מצריכה חוקר מומחה שיעבד את הממצא לקראת פרסום מדעי. מדובר בעבודה עצומה רבת שנים, שגם בה נצרכים חוקרים רבים. אם לא נצליח להשלים אותה הממצאים ישקעו בתהום הנשייה במחסנים ויהיה הדבר כאילו מעולם לא נתגלו.

לפני 25 שנה, כשארן ירדני ואנכי, כשהיינו סטודנטים לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, הגענו לביתו של המרצה שלנו, ד"ר גבריאל ברקאי, היינו נבוכים מאד. היתה בידינו שקית של ממצאים ארכיאולוגיים שאספנו משפך העפר מהר הבית בנחל קדרון, יום לאחר שהוטל במקום. חששנו שהוא יאמר לנו שאין כל משמעות לפסולת ארכיאולוגית הזו וישלח אותנו מביתו. אך במקום זאת נוכחנו לראות את התרגשותו הרבה מהממצא ואת כשרונו הרב לזהות ולתארך כמעט את כולו. לא אשכח את המשפט שאמר כשנפרדנו ממנו לשלום: "במקום שאין אנשים השתדל להיות איש". מכאן אנו פונים לציבור הרחב בקריאה: במקום שאין ממשלה אחראית, השתדלו אתם לקחת אחריות, והמשיכו לתמוך בהצלת שרידי המורשת שלנו מהר הבית.

5 תגובות
  1. יהודית סלינה לי נאמן
    יהודית סלינה לי נאמן אומר:

    ערב טוב, שלחתי כעת מכתב לרשימה של בעלי משרה משמעותיים, בראשם ראש הממשלה ויו"ר ועדת הכספים, בקשה בעקבות פנייתכם לתרומות על מנת למנוע סגירת פרויקט סינון העפר מהר הבית. לידיעתכם. גם רשות העתיקות מכותבת.

    הגב
  2. אבנר
    אבנר אומר:

    בשנה שעברה תרמתי לכם (תרומה מאד צנועה) ואחת הסיבות שלא תרמתי השנה היא שלא פרסמתם בגיידסטאר דו"ח שנתי ל- 2023 כאשר לפי גיידסטאר סיימתם את 2023 בעודף של מעל 2 מליון ש"ח לעומת תקציב שנתי רגיל של פחות מ- 1 מליון ש"ח, כלומר אתם אמורים להיות מכוסים שנתיים קדימה. העודף ב- 2023 נוצר לפי גיידסטאר בזכות "תרומות בשווי כספי" שלא ברור מה הן (כי לא פרסמתם דו"ח כספי), מה שיוצר תחושה לא נעימה ביחס לניהול הפיננסי. כמו כן מופיע בגיידסטאר שאתם מעניקים "סיוע לתושבים ואזרחים – אחר" בלי פירוט במה מדובר ואיזה סכום זורם לסעיף זה על חשבון פרוייקט הסינון. הדו"ח האחרון שפורסם, לשנת 2022, מציין שרואי החשבון של החברה הם אברהם בכר ושות' מצור הדסה עם אותה כתובת אימייל של רואי החשבון הנוכחיים, אבל כתובת האימייל מובילה לאתר של בנימין ושות', שלושה רואי חשבון שאף לא אחד מהם הינו אמנון בכר החתום על הדוחות ואף לא אחד מהם מצור הדסה.

    מאד קל להאשים את המלחמה והממשלה אבל מהזוית הפרטית שלי, שאולי משותפת גם עם אחרים, האחריות כולה רובצת עליכם.

    מופקד בידכם נכם לאומי היסטורי ואני חושב שהיה ראוי לנהלו באופן יותר שקוף ומעורר אמון. בהעדר יכולת ניהול מתאימה אכן עדיף שפעילותכם תיסגר ותעבור למסגרת יותר אמינה. אני מקווה שלא הבנתי נכון את הסיטואציה ויותר מאשמח אם תוכיחו שאני טועה.

    הגב
    • Zachi Dvira
      Zachi Dvira אומר:

      שלום אבנר ויישר כח על הבדיקה המדוקדקת. הלוואי וכל התורמים היו בודקים כך לעומק את הפרטים של העמותות שלהם הם תורמים. אתה עלית על נקודה שאכן מבלבלת וצפינו שהיא עשויה להטעות לא רק תורמים אלא גם את הרשויות ואכן רשם העמותות ביקש מאיתנו גם כן הבהרות. אם היה לנו מה להסתיר כלל לא הייתי מאשר את פרסום התגובה שלך שהיא מאד ביקורתית ומציגה את ההתנהלות שלנו באור שלילי, אבל יש הסברים טובים לכל הקושיות שהעלת:
      1) זכינו לפני שנתיים בירושה של דירה קטנה בירושלים. כלומר, תורמת שלנו החליטה הלכה לעולמה בטרם עת והורישה לפרויקט הסינון את דירתה. אבל הדברים אינם פשוטים. אסור לנו למכור את הדירה בגלל שלאמה של המנוחה, שעדיין בחיים, יש על פי הצוואה זכות לגור בה בחינם כל עוד היא בחיים. האמא למעשה כבר לא שם ועברה לגור ליד בנה, אבל הזכות עדיין שלה ולכן הדירה כעת מושכרת ואף שכר הדירה הולך אליה.
      רואה החשבון התלבט כיצד יש לרשום את הנכס הזה ובסוף הערכת השווי שלו נוספה השנה כהכנסה לעמותה, אבל בינתיים הדרך היחידה שבה יכולנו להנזיל את הנכס הזה היא באמצעות מכירה עתידית של 40% ממנו. ביצענו עסקה כזו וכעת היא ממתינה לאישור בית משפט. אם בית המשפט יאשר זה אומר שתהיה לנו הכנסה של 760 א' ש"ח בשנה הקרובה (לאחר הפחתת מס שבח). ואם זו תהיה כל ההכנסה שלנו אז אנחנו בצרות.
      2) פרסום דו"ח שנתי בגיידסטאר אצל עמותות זה בדרך כלל בסוף השנה. כלומר, יהיה לך קשה מאד למצוא דוחות שנתיים של 2024 לעמותות לפני ספטמבר 2025. זה לא קשור אלינו אלא לרואי החשבון שעמוסים מאד.
      3) אברהם בכר הוא הרואה החשבון והוא העביר את ניהול המשרד שלו לבנימין ושות', אבל בכר ממשיך לעסוק מביתו בחלק מהתיקים שלהם יש לו סימפטיה מיוחד. בכר בשלבי פרישה ויציאה לפנסיה.
      4) הדו"ח בגיידסטאר הוא של הקרן לקידום הארכיאולוגיה בישראל, ולא רק של פרויקט סינון העפר מהר הבית. יש פעילות כספית נוספת (אמנם קטנה) של העמותה מעבר לפרויקט.
      5) לא זכור לי שכתבנו בדוח על סיוע לתושבים ואזרחים. נראה לי שזו תוספת אוטומטית שרשם העמותות הוסיף לכל העמותות ב2023 בעקבות תקנה שקבעה השנה שמותר לעמותות לגייס כספים לסיוע לצרכי המלחמה גם כשזו לא מופיעה במטרות העמותה.

      אם יש עוד שאלות וקושיות אשמח להשיב.

      צחי דבירה

      הגב
      • אבנר
        אבנר אומר:

        תודה צחי על ההתייחסות, העליתי את הדברים לא חלילה כדי ליצור רושם שלילי אלא כי הפרוייקט נוגע מאד לליבי, וזה טוב לדעת שהדברים תחת שליטה. אני מתנצל אם הניסוח שלי היה קשוח מידי.
        לגופו של עניין המקום לפרט את הסיטואציה הוא בדו"ח השנתי של 2023 והוא זה שחסר בגיידסטאר, זה ברור שאין מה לצפות כרגע לדו"ח של 2024, אבל כאשר קורה כזה שינוי משמעותי ב- 2023 מן הראוי היה לזרז את פרסום הדו"ח עם ההסבר מפורט שרשמת פה, אנחנו כבר כמה ימים לפני 2025 ועדיין לא פרסמתם את דו"ח 2023, הדו"ח של 2022 למשל נחתם ביולי 2023, זה חשוב מצד השקיפות.
        כאמור התרומה שלי היתה ממש קטנה עפ"י יכולותי הצנועות אבל חשבתי שאולי יש תורמים יותר גדולים שנמנעים מתרומות מאותה סיבה ושחשוב שתקבלו את המשוב הזה.
        אני מקווה שלאור הרגיעה הבטחונית תהיה התעוררות מחודשת בתיירות ושהפרוייקט יחזור לקדמותו ואף ביתר שאת, ובהתאם גם ההכנסות והיקפי הסינון ע"י מתנדבים.
        בינתיים כדאי לפרסם קריאה לתמיכה בקבוצות טלגרם גדולות, אני חושב שאפשר גם לשפר את הניראות של הפרוייקט ב- jgive. הפרוייקט מוצג כרגע באופן מאד "יבש", צריך תיאור יותר סיפורי וממוקד כדי שהתורם הפוטנציאלי יבין מה אתם עושים ועד כמה זה חשוב ודחוף. אם תהיו מעוניינים בסיוע שלי (כמובן בהתנדבות) אנא צרו קשר באופן פרטי.

        הגב
        • Zachi Dvira
          Zachi Dvira אומר:

          אני לא יודע למה הדו"ח השנתי חסר בגיידסטאר. הוא הוגש כבר לפני כחודשיים. אולי בגלל שהם ביקשו לברר את נושא רישום הנכס של הירושה כהכנסה.
          בשנה האחרונה התעכבנו גם בסיום הדו"ח בגלל שהחלפנו משרד הנה"ש באמצע השנה.
          לגבי שיפור הנראות בJGIVE. זה נכון. אני מודע לזה. אנחנו לא ממש מנצלים טוב את הפלטפורמה הזו. הסיבה שאנחנו שם זה כדי לאפשר לתורמים מחו"ל לקבל קבלות מוכרות מס בתרומות קטנות באשראי. הגדולים תורמים דרך הPEF.
          אשמח לדעת על קבוצות טלגרם רלוונטיות.

          יש המון דברים שאפשר לעשות כדי לגייס תרומות, אבל הבעיה היא שאין לנו כח אדם לזה. לצערי, אני גם המנכ"ל, גם מנהל את יחסי הציבור, כ"א, את המחשוב, גיוס התרומות, מחקר, שיווק, וצוואר בקבוק לכל הטיוטות שנכתבות על ידי החוקרים שעובדים על החומר לפרסום. המנהל של אתר הסינון היה גם מסייע ביחסי ציבור, אבל הוא מפוטר מאז תחילת המלחמה כי לא ניתן לממן את משרתו, והסינון מנוהל באופן חלקי על ידי וחלק מהצוות שנותר.

          הגב

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה