ממצא ומוצא החודש: יפתח לוי מתקוע מצא מסמר פרסה צלבני
מפרסתו הימנית,
של סוס קרבות דוהר
בבוקר צח וזיווני,
נפל פתאום מסמר…
הובס הקרב נפלה העיר,
כסוס קרבות דוהר
וכל השיר, וכל השיר –
חדל בגלל מסמר.
הכל בגלל מסמר קטן
הכל בגלל מסמר.
(נעמי שמר, על פי שיר אנגלי מימי הביניים; לשיר המלא)
בסינון עפר שמקורו באזור אורוות שלמה שבהר הבית, מצא יפתח לוי בן ה־12 מתקוע מסמר קטן מברזל, כשמונה-מאות שנה לאחר שזה נפל לאדמה. צורתו של המסמר כמפתח כינורות ולכן הוא מכונה על ידי החוקרים Fiddle Key Nail. מסמרים מטיפוס זה מתוארכים לתקופה הצלבנית. האם זה המסמר שנפל מפרסתו הימנית של סוס הקרבות מהשיר העתיק? כיצד הוא נפל? האם הוא באמת גרם למפלה בקרב? את כל זאת לא נוכל לדעת, אבל כן נוכל לענות על השאלה – כיצד הגיע מסמר פרסה זה לעפר מהר הבית?
ובכן, העפר שאנו מסננים מגיע ברובו מפתח המתחם המצוי בדרום־מזרח הר הבית והמכונה "אורוות שלמה". שלמה המלך לא שמע מימיו על המתחם שנבנה מאות רבות של שנים אחרי זמנו. אבל בכל זאת השם לא הגיע אליו סתם, והוא באמת שימש כאורווה – בימי הצלבנים.
הצלבנים שכבשו את ירושלים בחודש יולי שנת 1099 זיהו את מסגד אל־אקצא, העומד בדרומו של הר הבית בתור ארמונו של שלמה, ובשנותיה הראשונות של ממלכת ירושלים הצלבנית שם היה מקום מושבו של השליט הפראנקי. ואולם שנים מעטות לאחר מכן, כשמסדר צבאי שזה עתה הוקם נזקק למקום להקים בו את מפקדתו, נמסר המבנה לידי מסדר אבירי היכל שלמה (הידועים בעיקר כטמפלרים); ואם יש דבר אחד שכל אביר נזקק לו כדי לא להיות סתם לוחם "רגיל", הרי שזה סוס, וכל סוס זקוק לאורווה. כך הפך מבנה הקשתות שמתחת לרחבת הר הבית, ממזרח לאותו "ארמון שלמה", ל"אורוות שלמה". עד היום ניתן להבחין בחורים שנקדחו בעמודי המבנה העתיק לצורך קשירת הסוסים, ומדי פעם אנו מקבלים עוד דרישת שלום מסוסי האבירים כדוגמת המסמר הקטן הזה.
ערימות העפר שפונו מהר הבית בסוף שנת 1999 ובתחילת שנת 2000 הגיעו משלושה מקומות. הרוב המכריע מקורו בבור הגדול שנחפר מול החזית הצפונית של אורוות שלמה על מנת ליצור מתחם כניסה מדורג. העפר מבור זה הצטרף לכמות קטנה יותר של ערימות עפר שפונתה כבר בתחילת השיפוצים של המבנה העתיק, החל משנת 1996. ערימות עפר אלו אוחסנו באזור המזרחי בהר הבית ולאחר הוצאת העפר בבור הגדול שנחפר בסוף שנת 1999 פונו תחילה למזבלה העירונית של ירושלים, אך בעיקר לנחל קדרון סמוך לעיר העתיקה. אלו סומנו על ידינו כשטח K (וגם בו נעשו חלוקות נוספות). מספר חודשים לאחר מכן נעשו עבודות נוספות לפילוס הרחבה שמצפון לבור החדש, לשם ריצוף האזור. ערימות עפר אלו פונו אל מתחם ישן של מע"צ ברחוב הנביאים. אלו סומנו על ידי כשטח T.
עד כה נתגלו בפרויקט הסינון כ־350 מסמרי פרסה ומספר פרסות, חלקם מהתקופה הצלבנית. מסמרי פרסה אלו מגיעים ברובם הגדול משטח K שהכיל כאמור גם ערימות עפר שהוצאו מתוך מבנה אורוות שלמה עצמו. ממצא זה הוא העדות הישירה והמוחשית ביותר עד כה לשימושו של המבנה כאורוות בתקופה הצלבנית.
האומנות באורוות שלמה ובהן ניתן לראות חורים לקשירת הסוסים (צילום מראשית המאה ה-20).
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!