,

ממצא ומגלי החודש: משפחת חוארס מצאה שבר של זרוע מאזניים

משפחת חוארס עם זרוע המאזניים

משפחת חוארס ממקסיקו השתתפה בסינון בראשית חודש יולי 2023 ומצאה שבר של זרוע מאזניים. כפי שציינו בפוסט הקודם במדור זה אנחנו עורכים השלמות של דיווחים שלא הספקנו לעשות מאז שהחלה המלחמה.

ניתן לראות קרוב לקצה של הזרוע מגרעת שממנה השתלשלו חוט או שרשרת שהייתה מחוברת לכף מאזניים. אף על פי  שישנם מאזניים עם כף אחת, נראה שזה אינו המצב כאן וכי הפריט הנוכחי הינו שבר של זרוע מאזניים.

אין זה שבר המאזניים הראשון שנמצא בסינון. במעבדה שלנו ישנם מספר כפות ומוטות מאזניים, אבל כמות המשקולות שגילינו (קראו עוד כאן) היא כמעט פי 25 מזה.

המספר הזה יכול לשקף כמה דברים: את הבדלי הכמויות ביצור של מאזניים לעומת משקולות, את ההבדלים בבלאי, בתיקון, במחזור ובהשלכה של הכלים שנפגמו (הרבה יותר קל לתקן ולאזן כף מאזניים מאשר משקולת שחייבת להשמר במשקל תקני) וכן את הקושי של הארכיאולוגים באיתור וזיהוי הכלי: חצי ורבע משקולת עדיין נראים כמו משקולת, אבל אם זרוע המאזניים הייתה נשברת מעט יותר, לא היינו רואים את המגרעת ולא היינו מזהים באיזה חפץ מדובר.

המשקולות שגילינו עד היום מתוארכות לכל התקופות: מימי הבית הראשון והשני, התקופות הקלאסיות וימי הביניים ועד התקופה המודרנית.  בכל הדורות אנשים שקלו ומדדו בהר הבית. ואכן, השקילה מלווה את כל רבדי החיים –  הקודש והחול, הפרט והכלל. מאזניים שימשו לשקילת אמצעי תשלום כגון זהב וכסף, לשקילת סחורות וגם לשקילת תרומות. במטבחים רבים בימינו ניתן למצוא מאזניים שתפקידן לסייע בדיוק של כמות חומרי הגלם בהכנת מתכונים מפורטים, או של חלוקת המזון המוגמר. המאזניים שימשו בעבר גם לצורך גביית מיסים ותרומות המובאים למרכזי השלטון, עבור הפולחן, ועוד דוגמאות רבות מספור.

מי שמחזיק במאזניים מחזיק גם ביכולת להשפיע על המסחר ולרמות בו. וכך למשל האזהרות הרבות במקרא נגד השימוש ב"מאזני מרמה". "מאזני צדק", לעומת זאת, הפכו גם לסמל של מערכת המשפט, הן הארצית והן השמיימית, החייבת להיות ללא משוא פנים.


סמל מזל מאזניים מבית הכנסת בחמת טבריה.
אחד המקשתים בהר הבית, שלפי האגדה המוסלמית יתלו בו מאזני המשפט ביום הדין.
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה