,

"לא תעשה לך פסל וכל תמונה"- מחקר שברי הצלמיות שנמצאו בהר הבית

הכר את הצוות: יוני 2016
(לקוח מתוך פרסום באנגלית של ג'ניפר גרין)

האם פגשתם את אהרון?

האם פגשתם את אהרון?

ד"ר אהרון גרינר הצטרף לפרויקט הסינון מראשיתו, כאשר עוד למד לתואר הראשון. על אף שהחזיק תפקידים רבים לאורך השנים, יתכן שתזכרו אותו דווקא כארכיאולוג האחראי לפעילות היומית באתר או כמדריך וכמרצה המקבל את הקבוצות המגיעות לאתר. לאורך השנים עסק אהרון בתחומים רבים בארכיאולוגיה, השתתף במחקר של פרויקטים שונים בירושלים וגם כמובן בחפירות שונות כגון תל א-צאפי (גת פלשתים) בעבר וכחלק מצוות המחקר של חפירות תמנע ותל עיטון כיום.

כיום אהרון מחלק את זמנו בין מחקרים לטובת חפירות שונות, מחקר לטובת פרויקט סינון העפר מהר הבית, תפקידו כעמית מחקר ומתאם התוכנית האקדמית במכון אולברייט, ופוסט-דוקטורט על כלי האבן של תעשיית המתכת בתמנע שמתבצע באוניברסיטת תל אביב. מחקרו על כלי האבן שופך אור לראשונה על טיפוסי כלי האבן השונים ששימשו בתעשיית הפקת הנחושת וחלקם החשוב בתהליך זה. את עבודת הדוקטורט שלו הגיש אהרון באוניברסיטת בר אילן בנושא "כלי חרס מיובאים בתקופת הברונזה המאוחרת בישראל: בין כלכלה, חברה וסמליות".

 

פארק תמנע, אחד מאתרי הפקת הנחושת הקדומים בעולם, כולל פירים רבים של כריית נחושת בכל רחבי הפארק, כמו גם שרידים של תנורי התכה, עופרות, סיגים ופסולות נוספות המעידות על תהליך הפקת הנחושת בתקופות השונות.

פארק תמנע, אחד מאתרי הפקת הנחושת הקדומים בעולם, כולל פירים רבים של כריית נחושת בכל רחבי הפארק, כמו גם שרידים של תנורי התכה, עופרות, סיגים ופסולות נוספות המעידות על תהליך הפקת הנחושת בתקופות השונות.

בנוסף, אהרון מנהל את הפרוייקט "חפור את העבר- הרפתקה ארכיאולוגית ישראלית" (“Dig the Past – an Israeli Archaeological Adventure") אשר משחזרת חפירות ארכיאולוגיות ישראליות במחנות קיץ וכפעילות קהילתית בצפון אמריקה.

שבר פסלון של ראש כבשה מהתקופה הרומית

שבר פסלון של ראש כבשה מהתקופה הרומית

אהרון חוקר את מאות שברי צלמיות הטין והפסלונים שנמצאו בפרויקט הסינון. את מרבית הצלמיות ניתן לתארך לשלב מתקדם בתקופת בית המקדש הראשון, למאות ה-8 וה-7 לפני הספירה. הצלמיות מפרויקט הסינון מצטרפות לצלמיות רבות נוספות מתקופה זו שנמצאו בירושלים ובאתרים רבים ברחבי יהודה. מרבית הצלמיות הן צלמיות בעלי חיים מהן מוכרות היטב ביהודה צלמיות סוסים וצלמיות רוכב על סוס. רבות אחרות הן "צלמיות עמוד" של נשים. צלמיות אלו ריתקו את חוקרי התקופה, שכן כמעט תמיד אלו נמצאות שבורות ובריבוד משני (אשפה ומילויים) ויש חוקרים שייחסו זאת לרפורמות הדתיות של חזקיהו ויאשיהו, בהן הושמדו בשיטתיות סממנים של פולחן זר. האם צלמיות העמוד מייצגות את פולחן העשתורת או אולי ייצגו דמות אישה בשר ודם? האם שימשו לפולחן ביתי לא-רשמי או אולי כקמעות רפואה או פריון? אהרון, יחד עם חוקרים מרכזיים נוספים בצוות, מנסים לענות על שאלות אלו מנקודת המבט של הר הבית ולהבין מדוע צלמיות אלו מופיעות במרכז הרוחני והפוליטי של ירושלים ויהודה.

בימים אלו אנו מגייסים תרומות לצורך הוצאת כרכי הפרסום הראשונים של פרויקט הסינון. אם הנכם מעוניינים לתרום לפרסום הממצאים מהר הבית נא בדקו את אתר גיוס ההמונים שלנו, אשר מפרט רבות על הפרויקט, על ממצאים שכבר נחשפו ועל חשיבותם להבנת ההיסטריה הלא כתובה של הר הבית.

אם מענין אתכם לדעת עוד על המחקר של אהרון ועל הצלמיות הישארו מעודכנים. המחקר בעיצומו ובקרוב נפרסם מידע נוסף על אחת הצלמיות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה