, ,

מספר עדכונים על הנעשה בפרויקט הסינון בחודשים האחרונים

החודשים האחרונים היו עמוסי אירועים, ולצערנו היינו עסוקים מידי מכדי לספק עדכונים שוטפים בבלוג זה. עם זאת, הבלוג באנגלית פעיל מאד ומי שמעוניין יכול להתעדכן בו באופן שוטף בקישור המופיע בצד שמאל למעלה. על העדכונים באנגלית שוקדת בכשרון רב ג'ניפר פליישר-גרין שהצטרפה אלינו השנה כאחראית על תחום יחסי הציבור בשפה האנגלית. כרגע אין לנו תקציב מספק בכדי למנות אחראי יחסי ציבור לקהל הישראלי, אבל אנחנו עושים כמיטב יכולתנו לפרסם כאן באופן מרוכז את העדכונים החשובים ביותר.

כפי שכבר פרסמנו כאן בבלוג האירועים של החודשים האחרונים החלו בפרסום נושא רצפות האופוס סקטילה – שחזורי דגמי הרצפות המעוטרות מימי הבית השני אותם חקרה פרנקי שניידר. הנושא זכה לחשיפה תקשורתית רחבה ביותר ולתהודה שנמשכת עד לזמן זה. חשוב לציין שהמחקר בנושא עדיין בעיצומו.

פרנקי שניידר מסבירה על שחזור דגמי הריצוף במסיבת עיתונאים באתר הסינון בעמק צורים

פרנקי שניידר מסבירה על שחזור דגמי הריצוף במסיבת עיתונאים באתר הסינון בעמק צורים

הדגמים שפרסמנו והרצפות שבתוכם שימשו ככל הנראה לריצוף של אזורים מקורים בהר הבית ולא לריצוף הרחבה הפתוחה אותה מתאר יוסף בן מתתיהו, שהשתרעה בין התחום המקודש הראשון של הר הבית לתחום המקודש השני שבו עמד בית המקדש. בין הממצאים נתגלו אריחי ריצוף גדולים שמתאימים יותר לריצוף רחבה היושבת תחת כיפת השמיים. רק במעטים מהאריחים הגדולים ניתן לשחזר את צורת האריח השלמה והדבר מקשה אף יותר לשחזר את דגם הריצוף או את שיוכו לתקופה. עם זאת, יש לנו מספר נתונים והצעות המאפשרים כיווני מחשבה שונים ועם התקדמות הסינון והמחקר מתגלים נתונים נוספים שיתכן ויעזרו לנו לשחזר גם את הדגמים של הרחבות הפתוחות.

ישראל היום

YNET

וואלה

הארץ

כתבה במבט לחדשות בערוץ הראשון

כתבת מגזין במקור ראשון

לפני כחודש יצאו לאור שני מאמרים שפרסמנו ב-Biblical Archaeology Review, המגזין הפופולרי הנפוץ בעולם לארכיאולוגיה. מאמר אחד כלל סקירה של הפרויקט וממצאיו והשני עסק ברצפות האופוס סקטילה ההרודיאניות. בעקבות המאמר יצרה אחת מקוראות המגזין שמיכות טלאים עם דגמים זהים (Quilt Work).

Relics in Rubble: The Temple Mount Sifting Project

What the Temple Mount Floor Looked Like

הרצאה של צחי דבירה בכנס מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה על העדויות הארכיאולוגיות כנגד מגמת הכחשת המקדש.

הרצאה של צחי דבירה בכנס מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה על העדויות הארכיאולוגיות כנגד מגמת הכחשת המקדש.

עוד אנו עוסקים בהד שנוצר מפרסומים אלו והנה הפתיעה אותנו ההחלטה חסרת ההגיון וחסרת היושר שהתקבלה באונסק"ו בנושא הר הבית. החלטה זו התעלמה במופגן מהזיקה היהודית למקום והעלתה שוב את פרויקט הסינון לכותרות. כחודש קודם לכן, נתנו הרצאה בכנס מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה בנושא מגמת הכחשת המקדש והעדויות הארכיאולוגיות שכנגד, שזכתה כבר אז לעניין רב. לאחר הצהרת אונסק"ו סיכמנו את הדברים במאמר אינטרנטי פופולרי שהפצנו בבלוגים שלנו. המאמר באנגלית זכה לכ-100 אלף קוראים ולשיתופים ושכפולים באתרים אחרים!

Archaeology 101: An Archaeology Lesson to UNESCO

UNESCO’s Jerusalem resolution ignores Christian roots, too

כתבה של דני קושמרו באולפן שישי בערוץ 2

כתבה של דני קושמרו באולפן שישי בערוץ 2

כלי תקשורת שונים שעסקו בהצהרת אונסק"ו דיווחו שוב על ממצאי פרויקט הסינון כאשר המרכזי שבהם היה דני קושמרו מערוץ 2 אשר עשה כתבת מגזין לאולפן שישי. במוקד הכתבה עמדו ממצאי פרויקט הסינון והעובדה שהמדינה אינה תומכת בפרויקט בעל חשיבות לאומית שכזו. בסיום הכתבה ניתנה תגובה של שרת התרבות והספורט. השרה אמרה שתבחן את נושא מימון פרויקט הסינון שוב, אך חשוב מכך, גם ראש הממשלה שצפה בכתבה הגיב והזמין אותנו להפגש עמו. לאחר מספר ימים, באירוע בו נאם לרגל הקמת הקרייה הארכיאולוגית החדשה של רשות העתיקות, הוא הצהיר בשנית שישמח להפגש עמנו וגם לסייע. הכתבה באולפן שישי זכתה לחשיפה רבה, אך שבועיים לאחר מכן, שודרה כתבה נוספת בנושא וראיון עם ד"ר מרדכי קידר. בכתבה זו שודרו שוב קטעים מהכתבה הקודמת, אך הפעם הכתבה זכתה גם לחשיפה עצומה באינטרנט כאשר בפייסבוק לבדה היא זכתה לכ-900 אלף צפיות!

הכתבה הראשונה של דני קושמרו ופוסט שלנו בנושא

הכתבה השניה של דני קושמרו בנושא הכחשת המקדש

גבריאל ברקאי והפובליציסט הפלשתינאי וואלד אל-חוסיני בכנס של ברומא.

גבריאל ברקאי והפובליציסט הפלשתינאי וואלד אל-חוסיני בכנס של ברומא.

כמה ימים לאחר מכן הוזמן ד"ר גבי ברקאי על ידי העיתון האיטלקי IL-FOGLIO לדבר בכנס שהתקיים ברומא בעקבות הצהרת אונסק"ו, שאליו הוזמנו גם דיפלומטים איטלקיים ונשיא איטליה.

בנוסף לאירועים האלו, בסוף אוקטובר התקיים הכנס השנתי של רשות העתיקות, האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב בנושא חידושים בחפירות ירושלים וסביבותיה. פרוייקט הסינון זכה בכנס בלא מעט ציטוטים ואזכורים. חלק מהחוקרים אמנם התייחסו לנתונים שפרסמנו בדו"חות המקדמיים בשנים הראשונות של הפרוייקט, אך הראו חוסר הבנה של משמעות הנתונים והעפר שאותו אנו מסננים. הדבר רק מאיץ בנו יותר לקדם את פרסומם של מאמרים מקדמיים נוספים אשר יספקו נתונים ותובנות מעודכנות יותר.

מאמר נוסף עתיד להתפרסם בכנס חידושים בחקר ירושלים הקרוב שיתקיים באוניברסיטת בר-אילן. המאמר שנכתב על ידי ד"ר אהרן גרינר, יעסוק באוסף שברי הצלמיות מתקופת הבית הראשון וההבדלים בינו לבין מכלולים אחרים שנתגלו בירושלים ומחוצה לה. מלבד זאת צפויים פרסומים של עוד כשלושה מאמרים מדעיים עד סוף שנת 2017.

איננו יודעים אם נזכה לתמיכה ממשלתית בפרויקט הסינון. אם אכן יקרה, יהיה זה מן הסתם תהליך בירוקרטי ארוך. בשלב זה תקציב המחקר שלנו מאפשר לנו פעילות לעוד כחמישה חודשים ולכן בימים הקרובים נתחיל בקמפיין מימון המונים שיפנה לקהל דוברי האנגלית. קמפיין נוסף שיפנה לקהל הישראלי יתקיים בחודש אדר. בינתיים מי שמעוניין מוזמן כבר עכשיו לתת כתף ולקחת חלק בקמפיין באנגלית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

השאר תגובה